Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Странджанският манов мед влезе в регистъра на Защитените наименования

0 коментара
Странджанският манов мед влезе в регистъра на Защитените наименования

Европейската комисия (ЕК) вписа "Странджанския манов мед" в регистъра на Защитените наименования за произход, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Сертификатът на българските производители ще бъде връчен в сряда на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел от еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и еврокомисаря по земеделие Фил Хоган.

Регистрацията на "Странджански манов мед" се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта, се казва в съобщението на МЗХГ.

Инициативата за регистрация е на групата производители "Странджански манов мед". Те подадоха заявлението в Министерство на земеделието през април 2016 г. След като националната процедура премина без възражения, година по-късно заявлението бе изпратено за преглед в Европейската комисия. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през декември 2018 г. В рамките на тази процедура не се получиха възражения.

Продуктът със защитено наименование по произход "Странджански манов мед" се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. "медена роса" от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък.

"Странджански манов мед" е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.

Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.