Странджанският манов мед влезе в регистъра на Защитените наименования

Странджанският манов мед влезе в регистъра на Защитените наименования

Европейската комисия (ЕК) вписа "Странджанския манов мед" в регистъра на Защитените наименования за произход, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Сертификатът на българските производители ще бъде връчен в сряда на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел от еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и еврокомисаря по земеделие Фил Хоган.

Регистрацията на "Странджански манов мед" се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа и да предостави нови перспективи за пчеларите. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта, се казва в съобщението на МЗХГ.

Инициативата за регистрация е на групата производители "Странджански манов мед". Те подадоха заявлението в Министерство на земеделието през април 2016 г. След като националната процедура премина без възражения, година по-късно заявлението бе изпратено за преглед в Европейската комисия. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през декември 2018 г. В рамките на тази процедура не се получиха възражения.

Продуктът със защитено наименование по произход "Странджански манов мед" се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. "медена роса" от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта . Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък.

"Странджански манов мед" е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.

Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

Споделяне

Още от Бизнес