Странен инцидент с американски дипломат и мина на летище “Шереметиево”

Странен инцидент с американски дипломат и мина на летище “Шереметиево”

Сътрудник на посолството на САЩ в Москва опитал да внесе мина със взривател на летище "Шереметиево" в събота. В снаряда, скрит в багажа на мъжа обаче нямало взривно вещество, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

На входа на терминал Д на летището, при преминаване през рентген на куфара, в него бил открит предмет, който приличал на минометна мина. Повиканите специалисти потвърдили, че това е мина с взривател, но без взривно вещество, макар че в корпуса "имало следи от него".

Посолството на САЩ било незабавно информирано за случилото се. Мината е иззета, а дипломатът е излетял за Ню Йорк. Той казал, че купил празната мина за личната си колекция. Руската страна смята, че той съзнателно е направил тази провокация, предвид голямото внимание, което в САЩ се обръща на безопасността на въздушния транспорт след атентатите от 11 септември 2001 г.

"Вашингтон се старае да подлага на проверка гарантирането на безопасността на Русия не само действайки отвън, като редовно предприема провокационно преминаване на бойни кораби и самолети край границите на Русия, но и отвътре", отбелязаха в руското външно министерство.  

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?