Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Странен подбор на фирми и завишени цени: Как бяха похарчени 2 млн. лв за мерките на изборите

2 коментара
Странен подбор на фирми и завишени цени: Как бяха похарчени 2 млн. лв за мерките на изборите

Държавата в лицето на Министерството на здравеопазването е платила близо 2.1 милиона лева за осигуряване на противоепидемичните мерки на парламентарните избори на 4 април при странен подбор на фирми и на завишени или силно занижени доставни цени, показва разследване на БНР.

За осигуряването на безопасния изборен процес Министерският съвет отпусна допълнително 2 947 600 лева за Министерството на здравеопазването по параграф "Разход за обществена полза". С тези близо 3 милиона лева ведомството трябваше да купи дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони за изборите.

МЗ е сключило договори на обща стойност 2 096 134.80 лв. с ДДС с няколко фирми, като се вижда, че е имало афинитет към дружества от Пазарджик и Пещера. Обществени поръчки не са правени, тъй като епидемичната обстановка го позволява. Фирмите са набрани след публикувана покана на 25 февруари на сайта на МЗ. В обявлението до заинтересованите фирми се посочва, че се разчита на незабавни доставки в срок не по-късно от 5 март за всички артикули в пълен обем, а за място е обозначен Централният склад на Българския червен кръст в село Лозен. Офертите и мострите си фирмите доставчици трябва да изпратят до края на работния ден на 2 март в деловодството на Министерството на здравеопазването. В най-добрия случай фирмите имат на разположение за реакция 5-6 дена за тези огромни количества, което се явява и предпоставка за предварителни договорки. МЗ иска да купи 3 000 000 хирургични маски, 800 000 маски с висока степен на защита FFP2, 30 000 еднократни защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 71 тона дезинфектанти.

Според предоставените от МЗ договори 845 000 турски нестерилни хирургични маски, по 5 стотинки бройката без ДДС, е внесла софийската фирма "Соломед" на бизнесмена Георги Панов. Договорът е сключен на 8 март със срок за доставка един ден. 5 стотинки за хирургична маска се явява най-ниската цена, каквото е изискването на здравния министър.

Буди недоумение защо тогава от великотърновския производител на торбички "Екстрапак" са купени 195 000 маски със стотинка и половина по-скъпо за бройка, което е сумарно близо три хиляди лева повече над офертата на вносителя от Турция.

Пазарджишки фирми с лъвски пай от доставките

Най-голямата поръчка за хирургични маски е направена с производителя "Интекстред" - Пазарджик - 1 960 000 маски за 6.2 ст. без ДДС бройката или 23 500 лв. по-скъпо за тези маски без ДДС, или сумарно над 26 хиляди лева над най-ниската предложена цена за хирургични маски за избирателите и членовете на изборни комисии. Пазарджишката фирма печели още една от позициите – за доставка на 400 000 маски от по-високия клас на защита FFP2. Цената, договорена с МЗ е 95 стотинки без ДДС за бройка или договор с крайна цена 456 000 лева. Проверка в интернет магазина на фирмата показва, че същите маски се продават по 83 стотинки за бройка без ДДС или разлика от 48 хиляди лева без ДДС, което е още едно доказателство, че не е спазен принципът за най-ниска цена при договарянето, както твърди здравният министър. От мениджмънта на "Интекстред" отказват връзка с управителя Димитър Иванов за коментар.

На цената на пазарджишката фирма – 95 стотинки без ДДС за бройка на маските с по-висока защита, доставка от 400 000 маски за 456 хиляди лева прави и прекупвачът "Булфарма" – Пещера на бизнесмена Михаил Тиков, който държи и верига болници в София, Пловдив, Бургас и Пазарджик. Маските са произведени от друга пещерска фирма "Бари КБК Груп". Тук надценката е още по-голяма, показа проверката.

След поръчката за изборите Здравното министерство прави нова – за лични предпазни средства за болниците. На нея пещерската фирма производител оферира цена за същите маски от 65 стотинки за бройка без ДДС, а фирма прекупвач, която също участва в поръчката за болниците, купува от "Бари КБК Груп" същите маски по 36 стотинки за бройка без ДДС и ги предлага на здравното министерство по 45 стотинки.

Още една фирма от Пещера – "Теоекспрес" сключва договор със здравния министър за доставка за изборите. От Турция се внасят 30 000 защитни гащеризона за Covid секциите в болниците и подвижните секции за хората, поставени под карантина.

Договорът е за 248 400 лева. В него е посочена доставна цена на турските гащеризони по 6.90 лева без ДДС за бройка. По повод най-ниската цена, която е водещ принцип според здравния министър при доставките за изборите, фирми доставчици на същите гащеризони от Турция заявяват, че ги купуват по 2.85 евро бойката или 5,70 лева, което прави разлика от 36 000 лева.

Мистерия около доставката на дезинфектанти

Най-фрапираща е доставката за дезинфектанти. На 8 март здравният министър Костадин Ангелов сключва договор за 494 044.80 лева със сливенската фирма "Килвид" за доставката на 71 тона дезинфектанти, производство на великотърновската фирма "Хигиенно-медицинска индустрия". На 4 април държавата беше буквално залята с дезинфектанти на великотърновската фирма "Хигиенно-медицинска индустрия". Собствениците на ХМИ Евгени Костадинов и Виктор Азманов са категорични, че не са правили доставки на държавата за изборите.

Според договора между "Килвид" и МЗ доставката трябва да бъде направена в същия ден. По данни на ХМИ за тези количества от три вида дезинфектанти на компанията ѝ трябват близо три дена пълно натоварване на производствените мощности.

Има възможност тези дезинфектанти да са произведени и преди това, но цената е друга, категорични са собствениците на компанията производител Виктор Азманов и Евгени Костадинов.

Сливенската фирма "Килвид", доставчик на великотърновските дезинфектанти за Здравното министерство за изборите, е прекупвач с лиценз за внос на електронни цигари. Собственик и управител е младият Антон Големанов, притежаващ и фирма за производство на протеинови барове и с основни интереси във фитнес индустрията. Той не отговаря на мобилния си телефон.

От договора между неговата фирма "Килвид" и здравния министър Костадин Ангелов е видно, че контрактът за закупуване на дезинфектанти е подписан на 8 март от пълномощника на фирмата Василина Янчева. Само че пълномощното на Янчева е от 11 март, т.е. три дена след парафирането на договора, което означава, че тя не е имала право да подписва тази доставка като представител на "Килвид".

Този договор буди още въпросителни, свързани с прекалено ниските доставни цени на великотърновските дезинфектанти. Дезинфектантът за ръце е 40 тона в разфасовки по половин литър с единична цена за бройка 3.22 лева без ДДС. По данни на фирмата производител тази марка дезинфектант за ръце е със заводска продажна цена от 6.90 лева на бройка без ДДС. При по-големи обеми на поръчка, цената може да бъде намалена най-много до 5 лева без ДДС за опаковка от половин литър.

Това поражда въпроси дали сливенската фирма не е направила преетикетиране на друг дезинфектант, представящ го за този на ХМИ, дали съдържанието в опаковките, които стигнаха до изборните секции е годно, според изписаното на етикета, и отговаря ли на съдържанието. Засега тези въпроси остават без отговори, заради липса на комуникация със собственика на "Килвид" - Сливен Антон Големанов.

От договорите за доставките за изборите, предоставени по Закона за достъп до обществена информация от Министерството на здравеопазването, е видно, че извън направеното предварително обявление за 71 тона дезинфектанти, на 12 март министър Костадин Ангелов сключва договор със софийската фирма "Профиклийн" за доставка на два тона и половина дезинфектант за ръце в опаковки по половин литър на цена от 2,28 лева без ДДС за бройка, производство на свиленградската фирма "Бест козметикс", което от своя страна се явява най-ниската цена.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. DG
    #2

    Докато не осъдите и вкарате хора в затвора, това са само приказки. За малки деца.

  2. mediaman
    #1

    Повярвайте, това са най-малките злоупотреби от МЗ. Разровете още малко. Но задължително с маски - смърди!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.