Страни от ЕС бавят въвеждането на телефон за изчезнали деца

Европейската комисия призова страните в Европейския съюз да направят достъпен телефонът 116 000, на който се съобщава за изчезнали деца, предаде БТА в сряда.

Засега този телефонен номер е напълно действащ само в пет страни от съюза - Гърция, Румъния, Унгария, Холандия и Португалия. Очаква се скоро да бъде активиран и Белгия и Словакия.

Други 16 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, "са запазили" телефон 116 000, но номерът още не е предоставен на  доставчиците на телефонни услуги.

Комисията припомня, че въвеждането на телефона е изискване на законите на Европейския съюз.

"Призовавам страните членки да са на висотата на задълженията си и да информират доставчиците на телефонни услуги, че телефон 116 000 е достъпен. Освен че е определено със закон, това задължение е и морално - към европейските родители и деца", заяви комисар Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество.

Европейската комисия предложи през юли 2006 г. два телефонни номера - 116 000 и 116 111 да бъдат използвани за информация в случаи на изчезване на деца и в случаи, в които деца се нуждаят от помощ. Следващата година комисията реши тези номера да бъдат резервирани във всички страни от Европейския съюз.
Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?