Страни от ЕС поискаха повече власт за националните парламенти

Чехия, Полша и Холандия лобират за даване на повече правомощия на националните парламенти в новия формат на европейската конституция, съобщи в четвъртък електронното издание “EUobserver”. В публикация на германския вестник “Ханделсблат” се казва, че трите държави искат да се даде право на националните асамблеи да налагат вето на законодателството на Брюксел.

Сегашният проект за конституция, който беше отхвърлен от гражданите на Франция и Холандия, дава право на националните власти да възразят срещу директивите на Европейската комисия, но тя от своя страна не е задължена да се съобрази с това.

Предложението на Прага, Варшава и Хага е, ако една трета от националните парламенти на страните членки отхвърлят законодателството на Брюксел, то автоматично да бъде отменено.

“Даването на право на вето на местните парламенти би довело до създаването на виртуална трета камара в управлението на съюза”, коментира германският дясноцентристки депутат Елмар Брок.

В Европейския парламент усилено се говори, че планът на трите държави среща съпротива от администрацията на германския канцлер Ангела Меркел.

Идеята е част от подновените преговори по приемането на европейската конституция. Държавите членки вече определиха краен срок до юни тази година да приемат основата на новия европейски договор и да одобрят график за продължаването на работата по него.

Докато 18 страни вече са ратифицирали проекта за конституция, няколко от останалите девет държат да се направят промени в текстовете, основно заради скептично настроената вътрешна публика.

Сред най-спорните моменти е предложената нова система на гласуване в договора. Полша настоява условието за постигане на квалифицирано мнозинство да бъде разпростряно в още няколко области, което е проблематично за Великобритания.

Според неофициални източници от Брюксел, новият проект на договор ще съдържа постановки, отнасящите се до климатичните промени, клауза за енергийна солидарност в ЕС, която се възприема като малък жест към Варшава.

Очаква се в договора да бъдат разписани и ясни критерии за евентуално бъдещо разширяване на съюза.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?