Външните министри достигнаха до обща позиция в Брюксел:

Страни от ЕС ще доставят оръжия за кюрдите в Ирак

Източноевропейски държави вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване.

Европейските външни министри постигнаха в петък обща позиция за оръжейни доставки за кюрдите в Северен Ирак, които се борят срещу офанзивата на джихадистите.

Първите дипломати на ЕС, които провеждат среща в Брюксел, решиха отделните страни да
предоставят военна помощ в съответствие със своите възможности и национални законодателства.

Франция и Великобритания вече обявиха, че ще предприемат подобни действия след среща на ниво посланици по-рано тази седмица.

"Европейският съюз приветства факта, че някои държави ще удовлетворят молбата на властите в кюрдския автономен регион в Северен Ирак да получат оръжия", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че с колегите си от ЕС са имали дълга дискусия и повечето от тях са изразили позиция, че съюзът трябва да поеме своите отговорности в Ирак.

Някои страни няма да изпратят оръжия поради законови ограничения или недостатъчни запаси, каза Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Той посочи, че източноевропейски страни членки вероятно ще доставят муниции и друго военно оборудване.

Министърът на външните работи Лоран Фабиюс призова Европа да се обедини и да окаже помощ на Ирак и на кюрдите в страната в борбата им срещу сунитските джихадисти от групировката "Ислямска държава".

"Необходимо ни е единство за оказване на поддръжка на Ирак, включително на иракските кюрди. Трябва да действаме решително и бързо", призова Фабиюс на пристигане в Брюксел за участие в извънредната среща на външните министри от ЕС за Ирак и Украйна, която бе свикана по негова инициатива.

Чехия съобщи, че ще започне да доставя в края на август огнестрелни оръжия и муниции на кюрдите, които се бият с екстремистите от "Ислямската държава" в Северен Ирак.

"Министерството на външните работи смята края на август за реалистична дата за започване на доставките", посочи чешкото външнополитическо ведомство, без да уточни колко оръжия ще бъдат доставени.

Според чешкия външен министър Лубомир Заоралек доставките няма да са от държавни оръжейни складове, а от частни компании. Те трябва да имат държавен лиценз за такава
търговия, отбелязва Ройтерс.

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц обаче даде да се разбере, че страната му няма да достави оръжия на иракските кюрди, а ще се съсредоточи върху изпращането на хуманитарна помощ.

"Не сме готови да участваме в оръжейните доставки... Както знаете, ние не сме голям износител на оръжия, не сме голяма военна сила", заяви лаконично Курц.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа