Страни от ЕС започват да връщат в Гърция кандидати за убежище въпреки кризата там

Страни от ЕС започват да връщат в Гърция кандидати за убежище въпреки кризата там

Европейски страни се готвят да започнат процес по връщане на бежанци в Гърция на фона на засилващи се протести в Атина на мигранти, които искат да се съберат със семействата си, пише британският в. "Гардиън". Презаселването няма да засегне кандидати за убежище, пристигнали в ЕС преди март тази година, подчертава всекидневникът.

Страни от Европейския съюз ще връщат кандидати за убежище, влезли в съюза през Гърция, въпреки че тя преживява най-тежката икономическа криза в съвременната си история и въпреки критиките на правозащитни организации, отбелязва вестникът.

Германия е отправила близо 400 искания за презаселване според висши представители в Берлин и източници от гръцкото правителство. Великобритания, Франция, Холандия и Норвегия също са поискали кандидати за убежище да бъдат връщани в Гърция.

"Гардиън" цитира гръцкия министър на миграционната политика, според когото в момента се извършва административната работа, а връщането на първите бежанци се очаква следващия месец. Ще започнем със символичен брой хора в знак на приятелство към другите страни от ЕС. Гърция вече е приела толкова много бежанци и е подложена на такъв натиск, че да приеме още щеше да е абсурдно и смешно, ако не беше такава трагедия, каза министър Йоанис Музалас пред вестника.

В неофициални разговори висши представители казват, че трансферите не са подлежали на преговори предвид членството на Гърция в ЕС и получаваните от нея европейски фондове.

Правителството на Ангела Меркел беше подложено на критики, че бави събирането на бежанци със семействата им в Германия. Протестите на сирийци, настояващи за презаселване, се засилиха на фона на оплаквания, че събирането на семейства е сведено до по-малко от 100 на месец - около една пета от броя им през пролетта.

Германското правителство отрича съществуването на официално ограничаване на събирането на бежанци от Гърция със семействата им. В отговор на парламентарно запитване от германската партия "Левите" обаче вътрешното министерство призна, че до 4339 души, предимно сирийци, чиято молба за убежище е била одобрена, продължават да се намират в Гърция.

Споделяне

Още от Европа