Страните-членки на ЕС постигнаха споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика

Земеделските министри на Петнадесетте днес сутринта постигнаха споразумение в Люксембург по една радикална реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП), предаде Франс прес. Имаме реформа, общата селскостопанска политика ще се промени из основи, заяви говорителят на ерокомисаря по селското стопанство и риболова Франц Фишлер, цитиран от АФП.

Реформата планира да се прилага единна директна система за плащане на стопанствата и обвързва отпускането на помощи с изпълнението на определени критерии за опазване на околната среда и норми за сигурността на хранителните продукти.

Идеята на реформата е по-специално да се прекъсне връзката от 2005 г. между преките помощи, давани на земеделските стопани, и производството, като в същото време част от преките помощи се насочат за развитието на селските райони.

По изключително оспорваната точка за скъсване на връзката между субсидиите и обема на производство Фишлер, който искаше това да стане изцяло, в крайна сметка бе принуден да приеме принципа на един частичен механизъм предимно в областта на зърнените култури, за да смекчи съпротивата срещу неговото предложение за реформа на страни като Франция и Испания.

Петнадесетте се споразумяха днес и за намалява на интервенционните цени на млечните продукти, чрез които ЕС подкрепа земеделските производители.

И, за да спечели за каузата си своите основни "противници", комисарят Фишлер трябваше да откаже от проекта си за намаление на интервенционните цени за зърнените култури. Интервенционните цени са тези, на които ЕС изкупува излишъците на своите земеделски производители в случай на срив на цените.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес