Страните членки на МВФ имат разногласия по въпроса за гръцкия дълг

Страните членки на МВФ имат разногласия по въпроса за гръцкия дълг

Диагнозата, че гръцкият дълг е непосилен, и необходимостта от нови европейски мерки за облекчаването му не се приемат единодушно от страните членки на Международния валутен фонд. Това се посочва в комюнике, публикувано след снощното заседание на Управителния съвет на Фонда, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който представлява 189-те страни в МВФ, обсъжда годишния доклад на Фонда за гръцката икономика, която от 2010 г. зависи от международната финансова помощ.

Докладът още не е публикуван, но е бил получен от АФП. Според доклада екипите на Фонда смятат гръцкия дълг за напълно непосилен в дългосрочна перспектива и приканват европейските страни да положат по-големи усилия, за да намалят задлъжнялостта на Атина.

Тази мрачна прогноза влошава изгледите за финансово участие на МВФ в плана за помощ, обещан на Гърция от европейските страни през 2015 г. въпреки настояването на Германия, защото МВФ трябва да оцени дълга като поносим, за да отпусне кредити.

Повечето представители на страните смятат, че може да се наложи допълнително облекчаване на дълга, за да бъде той поносим, се казва в комюникето, но това мнение не е било споделено от всички.

Поддържайки твърда линия към Атина, Германия публично се противопостави на ново облекчаване на гръцкия дълг, посочва АФП.

Членовете на Управителния съвет на МВФ единодушно настояват гръцките власти да ускорят реформите, но наред с това признават, че населението на Гърция плаща тежка цена заради бюджетните ограничения, налагани от 2010 г.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?