ЕС се готви да включи "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт" в "черния списък"

Страните членки все още не са се разбрали за икономическите санкции срещу Москва

Мерките са обратими и могат да бъдат допълвани или отменени съобразно

Страните членки все още не са се разбрали за икономическите санкции срещу Москва

Поради липса на съгласие за новите икономически санкции срещу Русия ЕС свика извънредна среща на посланиците на страни членки в понеделник вечерта.

Според европейски източник между страните членки няма съгласие по конкретните правила за прилагане на санкциите, одобрени в петък от посланиците. Пакетът бе предложен в понеделник за одобрение от Съвета на министрите в рамките на писмена процедура.

ИТАР-ТАСС твърди, че писмената процедура се е провалила и това е наложило спешно събиране на посланиците. Руската агенция цитира европейски дипломатически източник, според когото не всички столици са се съгласили и не всички са подписали документа.

Източникът е допълнил, че приемането на санкциите може дори да бъде отложено предвид "положителната динамика в Украйна" във връзка с примирието между сепаратистите и правителствените войски.

Европейски източници съобщиха по-рано, че ЕС смята да включи най-големите руски производители на петрол и оператори на петролопроводи - "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", в списъка на санкционираните фирми, които няма да бъдат допускани да привличат капитали или заеми на европейските пазари.

Като цяло санкциите забраняват на руски компании с оборот над 1 трилион рубли (26.95 милиарда долара) да привличат средства от европейските пазари, отбелязва Ройтерс.

Санкциите обаче не засягат най-големия руски производител на газ "Газпром", който е и най-големият доставчик на суровината за Европа.

По-рано говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен каза, че Съветът на ЕС по общи въпроси е утвърдил новия пакет санкции и се очаква с писмена процедура държавите от Общността да ги одобрят.

Тя уточни, че във вторник се очаква списъкът със санкциите да бъде поместен в Официалния вестник на ЕС. Едва след това санкциите ще бъдат въведени в действие.

Хансен отбеляза, че пакетът се основава на решенията на Европейския съвет от август.

Санкциите са обратими и могат да бъдат допълвани или отменени съобразно "случващото се на място", добави говорителят по повод събитията в Украйна и обявеното там примирие между бунтовниците и властите в Киев.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?