Страните от БРИК призоваха за диверсификация на валутната система

Страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) призоваха в заключителната си декларация след срещата на върха в руския град Екатеринбург за по-голяма диверсификация  на международната валутна система, предадоха световните агенции.

В документа е посочено, че е необходима стабилна валутна система, предвидима и по-диверсифицирана. Руски представители неотдавна обвиниха американския долар, че не изпълнява функцията си на световна резервна валута, отбелязва АФП.

"Рублата и юанът заслужават да бъдат включени" в референтната валутна кошница на Международния валутен фонд (МВФ), заяви по-рано днес главният икономически съветник в Кремъл Аркадий Дворкович.

В заключителната декларация от форума обаче не се споменават конкретно американският долар или Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Първата среща на върха на БРИК приключи, оправдавайки очакванията, заяви руският президент Дмитрий Медведев, определяйки форума като "историческо събитие".

Ръководителите от БРИК се разбраха да поръчат на своите финансови министри, председатели на централни банки и други заинтересовани структури  да разработят параметрите на нова световна финансова архитектура, посочи Медведев.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?