Страните от БРИКС ще финансират МВФ, но ако получат повече власт

Канада настоя да се ограничи влиянието на Европа

Страните от БРИКС ще финансират МВФ, но ако получат повече власт

Най-големите развиващи се икономики изразиха готовност в петък да предоставят средства, необходими на Международния валутен фонд (МВФ) за борба с дълговата криза, но Бразилия постави условие да им бъдат предоставени по-големи права на глас в МВФ, предаде Ройтерс.

Подкрепата от страна на Китай, Русия и Бразилия е критична за удвояването на ефективния капитал на МВФ чрез набирането на 400 млрд. долара, каквото е желанието на генералният директор на фонда Кристин Лагард. До момента европейските държави и Япония обещаха 320 млрд. долара и МВФ разчита на страните от БРИКС да предоставят остатъка.

Русия заяви, че групата на Г-20, в която влизат най-силните развити и развиващи се страни в света, е готова да се ангажира с достатъчно допълнителни средства. Русия предлага 10 млрд. долара.

Г-20 ще обяви окончателна сума, която ще задоволи управата на МВФ, каза руският заместник-финансов министър Сергей Сторчак.

Международен дипломат заяви, че развиващите се страни ще предоставят поне 100 млрд. долара.

Бразилският министър на финансите Гидо Мантега изложи условията на сделката след среща с колегите си от Русия, Индия, Китай и Южна Африка. "Не сме готови да посочим число, защото има предварителни условия, които не бяха изпълнени от страните, а именно дали те ще се съгласят с вида и графика на реформите в МВФ“, каза Мантега в четвъртък късно вечерта.

МВФ предупреди, че дълговата криза в еврозоната е най-сериозният риск пред глобалната икономическа експанзия и финансовите пазари са притеснени, че Испания и Италия може да са следващите, които се нуждаят от спасителни пакети, каквито вече бяха предоставени на Гърция, Ирландия и Португалия.

Нарастването на ефективния капитал на МВФ би успокоило нервите на инвеститорите, че едно разширяване на кризата може да бъде овладяно.

Бразилия обаче поиска в комюникето на срещата на Г-20 да се посочи, че бързо развиващите държави ще получат по-голяма тежест в МВФ. Те са недоволни от забавянето – от страна най-вече на САЩ – да се приложи споразумението за намаляване на властта на Европа в МВФ, както и Китай да получи третия по тежест вот.

Това, което ние искаме и за което настояваме на всяка среща е, този ангажимент да бъде препотвърден, заяви финансовият министър на Бразилия Гидо Мантега в четвъртък вечерта след среща с колегите си от т.нар. група БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Мантега акцентира още по-силно на тази теза в реч, която ще произнесе в събота. Според него не е достатъчно само да се казва, че са нужни реформи за засилване на ефективността на МВФ. Напредъкът в това отношение е ограничен и бавен, ще изтъкне той в речта си.

В същото време Канада е против доминацията на Европа в 24-членния борд на МВФ. Страната настоява на два вота при гласуване на решения за това как да се използват новите ресурси на фонда – един на страните от еврозоната и един за останалите. Това би подкопало позициите на Европа по въпроси, свързани с кризата в еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?