В отговор на западните санкции "Роснефт" предлага на Путин

Страните от ЕС да предплащат 100% получавания от Русия газ

Шефовете на "Роснефт" и "Газпром" Игор Сечин и Алексей Милер

Страните от Европейския съюз да предплащат 100% получавания от Русия газ, забрана за погребването на ядрени отпадъци от ЕС на руска територия, фактическа експрорияция на чуждестранно оборудване. Това са част от дългия списък с мерки, които руската държавна петролна компания "Роснефт" предлага на президента Владимир Путин като отговор на наложените на Русия икономически санкции заради ролята ѝ в украинската криза. Самата "Роснефт" е сред санкционираните от Запада руски компании.

За това съобщава в сряда руският вестник "Комерсант" като се позовава на неназовани руски федерални чиновници. Изданието отбелязва, че част от мерките изглеждат насочени не срещу Запада, а по-скоро срещу друга руска компания – "Газпром", чиито позиции на газовия пазар "Роснефт" се опитва да оспорва. Като цяло компанията иска безпрецедентни привилегии за своя отрасъл и за самата себе си, пише "Комерсант" и добавя, че според неговите източници желанията на "Роснефт" са обясними, но трудно осъществими.

Пространният документ бил най-напред изпратен на Путин, после попаднал на бюрото на помощника му Андрей Белоусов, а сега се анализирал в отделните ресорни министерства.

Списъкът поразявал с въобръжението си, казват източниците на "Комерсант". В него влизат: ограничаване на международното сътрудничество при използването на руските модули на Международната космическа станция (МКС); забрана за погребване на ядрени отпадъци от страните в ЕС и от САЩ; възможен арест на имущество на тези страни и на техни граждани на територията на Руската федерация като обезпечителна мярка по неизпълнени договори. Изданието обръща специално внимание на идеята за мораториум върху изнасянето на вече доставено в Русия петролно и газово оборудване, за чието използване по силата на санкциите е въведена забрана, независимо от режима на внос на това оборудване. По същество това е експроприация на техника на западни компании, казал един от източниците на изданието.

Най-много от възможното осъществяване на тези мерки могат да пострадат европейците, пише по-нататък "Комерсант". "Роснефт", например, предлага да се разгледа възможността от въвеждане на 100-процентна предплата за газовите доставки в страните от ЕС.

"Това искане ще доведе до подобряване на положението на "Газпром" и до влошаване на положението на европейските покупатели на газ, тъй като ще изисква привличането на голям обем оборотни средства", се казвало в документа.

Не така еднозначно се оценявала идеята за замразяване на проекта "Южен поток". Самата Европейска комисия не веднаж се е опитвала да го спре, но в "Роснефт" били убедени, че в резултат на това ще възникнат проблеми за ЕС, а не за Русия.

"Въпреки привидното противодействие, ЕС е изключително заинтересован от реализацията на този проект, понеже така проблемът с енергийната сигурност на Европа се решава с пари на Руската федерация", казал един от събеседниците на "Комерсант", пояснявайки позицията на шефа на "Роснефт" Игор Сечин. "В сегашния си вид проектът изглежда крайно рискован заради плановете на ЕС да използва 50% от построените от "Газпром" мощности за транспортиране на газ с неруски произход", добавил той.

Като алтернатива "Роснефт" предлага съсредоточаване върху Азиатско-Тихоокеанския район, като се стимулира износът на газ натам чрез преференциални митнически тарифи в размер на 10% и чрез предоставяне на достъп до тръбата на независими производители на газ от Източен Сибир и Далечния Изток.

Много от предложенията на "Роснефт" са откровено насочени не само срещу ЕС и САЩ, но и против "Газпром", отбелязва един от източниците на изданието.

Валерий Нестеров от Sberbank Investment Research е съгласен, че идеите на "Роснефт" изглеждат като елемент от борбата с "Газпром". По мнението на експерта газовият монополист не е заинтересован от 100-процентова предплата за доставяния от него в Европа газ. Това е авариен инструмент, използван в сложни ситуации, като например в Украйна. Европейските потребители плащат стабилно и едва ли ще се съгласят с такива мерки, смята експертът. Отказът от "Южен поток" по негово мнение също не е в интерес на "Газпром", тъй като би означавал, че монополистът ще продължи да зависи от Украйна, където ситуацията продължава да бъде доста нестабилна. "Бъдещето на "Южен поток" и без това е мъгливо", възразяват близки до "Роснефт" източници на "Комерсант".

Като цяло обаче, въпреки формалната глобалност на документа, става дума за пряко облекчаване на живота на "Роснефт", казва пред изданието друг руски чиновник.

То твърди, че аналогични предложения е готвел и "Газпром".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа