Съдът на ЕС постанови:

Страните от ЕС могат да затварят депортирани имигранти, които са се върнали

Страните от ЕС могат да затварят депортирани имигранти, които са се върнали

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) имат право да вкарват в затвора имигранти, които са били депортирани и след това са се върнали обратно в нарушение на забраната си да влизат на тази територия.

Това приема Съдът на ЕС в Люксембург в решението си по дело, свързано с албански гражданин, който е бил депортиран от Италия през 2012 г., но се е върнал в страната в нарушение на наложената му 3-годишна забрана да пресича границата.

Според магистратите постановиха, че италианското законодателство, предвиждащо наказание от 1 до 4 години затвор в подобни случаи, съответства на европейските правни норми, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Решението сигурно най-вероятно ще бъде обект на сериозен интерес по целия континент, тъй като в момента много държави се борят с безпрецедентна имигрантска вълна, коментира агенцията.

Повече от половин милион имигранти влязоха в ЕС тази година, а според най-новите прогнози на Върховния комисариат на ООН по бежанците, съобщени в четвъртък, през 20015-2016 г. общият брой на пристигналите ще достигне 1.4 милиона души.

За по-голямата част от тях се смята, че не бягат от военни конфликти, като тези в Сирия, Ирак или Еритрея, а идват от Западните Балкани, Пакистан, Афганистан или държавите на юг от Сахара в търсене на по-добър живот. Именно икономическите имигранти доста трудно изпълняват условията за получаване на статут и често са депортирани от страните в ЕС, отбелязва още Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?