Страните от ЕС одобриха финансиране на Турция за бежанците

Турският премиер Давутоглу в Брюксел заедно с председателя на Европейския съвет на Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Европейският съюз одобри за Турция финансова помощ от три милиарда евро, които ще бъдат използвани за бежанците и мигрантите в страната срещу ангажимент на Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа, предаде Ройтерс.

Всичките 28 страни от ЕС се съгласиха с предложението на среща в Брюксел, след като Италия оттегли възраженията си по плана.


Помощта беше обещана през ноември, но Рим искаше сумата да бъде изцяло покрита от централния бюджет на ЕС. В крайна сметка страните членки ще трябва частично да участват в нея, но парите ще бъдат приспаднати от калкулациите на дефицита на ЕС, съобщи ДПА.

"Турция приютява близо 3 милиона бежанци на територията си и затова беше сключено споразумение да бъде предоставена помощ от 3 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция от ЕС и страните членки", заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Брюксел и Берлин се надяват, че споразумението с Турция ще помогне за намаляване на миграционния поток към Европа, след като миналата година над един милион души пристигнаха на континента, а тази година данните не показват признаци на спад, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа