Страните от ЕС поискаха по-малък бюджет на ЕС за догодина

Правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) са поискали бюджетът на блока за 2008 г. да бъде съкратен до най-ниското равнище за последните десет години, съобщи Ройтерс в петък, цитирана от БТА.

Посланиците на 27-те членки на ЕС, които са се срещнали тази седмица, са подкрепили предложението бюджетът в размер на 121,5 млрд. евро да бъде намален с 2.1 млрд. евро до 119.4 млрд. евро или 0.95% от брутния национален доход на ЕС - най-ниската стойност от средата на деветдесетте години на миналия век.

Много правителства от ЕС твърдят, че блокът трябва да прилага на практика думите си, като спестява средства в момент, в който страните членки са подложени на натиск да съкратят бюджетните си дефицити. 

Очаква се представителите на националните финансови министерства да одобрят предложеното съкращение на 13 юли преди преговорите с Европейския парламент, посочва Ройтерс.

Най-голямото съкращение от близо 1.1 млрд. евро е предложено за разходите за регионално развитие и средствата за мерки за засилване на икономическия растеж, които възлизат на 49.1 млрд. евро. С тези средства се финансират основно инфраструктурни проекти в по-бедните страни членки.

Селскостопанските субсидии са намалени леко до близо 42 млрд. евро.

Разходите за администрацията на ЕС са съкратени с близо 100 млн. евро до 7.2 млрд. евро, поради което за институциите на блока може да стане по-трудно да наемат служители от новите страни членки, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес