Страните от ЕС пренебрегват руската намеса, заяви словашкият президент

Андрей Киска

Европейските страни пренебрегват доказателствата за руска намеса в тяхната политика и дестабилизиращия ефект върху региона от политики, които ще направят Европа по-силно зависима от руската енергия, каза днес словашкият президент Андрей Киска, цитиран от Ройтерс.

"Ние открито говорим за руски шпиони, действащи в нашите страни. А много политици, включително от моята страна, си затварят очите за това", заяви Киска на конференция по сигурността в Братислава.

"Сблъскваме се с пропаганда и измислици, атакуващи нашите общества, а не търсим техните автори. Защото вече знаем", каза той.

Киска определи проекта "Северен поток 2" като егоистичен и вреден за стабилността на ЕС.
"Този проект има сериозни политически последици и е пример за чисто егоистични икономически интереси за сметка на стабилността и благоденствието на нашите непосредствени съседи", заяви той.

"Ние изпращаме сигнал на Русия колко сме късогледи в нашата политика", каза Киска.
Той определи руската намеса в Сирия като "срамна" и призова за решителни колективни действия срещу "недемократичните режими, преструващи се на миротворци, докато водят война не за мир, а за поправяне на загубена национална гордост и за да спечелят отново място сред водещите световни играчи".

Споделяне

Още от Европа