Страните от ЕС са предоставили на Гърция 396 полицаи от 1500, поискани от ФРОНТЕКС

Страните от ЕС са предоставили на Гърция 396 полицаи от 1500, поискани от ФРОНТЕКС

Страните от ЕС и тези, които са асоциирани към Шенгенската зона /Исландия, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн/, са предоставили досега на Гърция за управление на мигрантската криза само 396 полицаи от общо 1500, поискани от Агенцията за управление на външните граници на ЕС /ФРОНТЕКС/, предаде АФП, като се позовава на съобщение на ФРОНТЕКС.

В отговор на призива на ФРОНТЕКС в петък, страните членки са предоставили досега 396 полицаи от поискани 1500. На ФРОНТЕКС са били предоставени също 47 експерти по реадмисия от 50 поискани от агенцията, заяви изпълнителният директор на агенцията Фабрис Леджери, цитиран в съобщението.

Призовавам другите страни членки да включат много повече полицаи, ако искаме да бъдем готови да подкрепим реадмисиите от страна на Турция, според договореното с Европейския съвет, подчерта той.

Според говорителката на ФРОНТЕКС Ева Монкюр тези лица трябва да бъдат част от предвидени общо 4000 служители за прилагане на споразумението ЕС-Турция, което бе сключено миналата седмица и официално влезе в сила в неделя.

Важно е да се подчертае, че ФРОНТЕКС може да връща лица, само след като гръцките власти внимателно са анализирали всеки отделен случай и са взели окончателно решение за връщане, подчерта по-рано Леджери.

Миналата седмица той реши да удължи до 31 май операция Посейдон. Тринайсет кораба, два хеликоптера и 734 служители на ФРОНТЕКС участват в тази операция, целяща оказване на помощ на мигранти, опитващи се да прекосят Средиземно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?