Страните от ЕС се договориха за нови санкции срещу Русия

Страните от Европейския съюз се договориха за нови санкции срещу Русия чрез писмена процедура на равнище постоянни представители, съобщи говорителката на Европейската комисия Пиа Аренкилде, цитирана от осведомителните агенции.

ЕК ще представи през деня на Съвета на ЕС предложените наказателни мерки срещу Руската федерация. Съдържанието на новите санкции няма да бъде разкрито днес, заяви Аренкилде.

Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън Мая Кочиянчич отбеляза, че Европейската комисия ще вземе предвид последните резултати от преговорите между президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Петро Порошенко, при взимането на решение за санкциите, но очаква допълнителна информация.

По-рано днес украинското президентство обяви, че Путин и Порошенко са постигнали споразумение за "трайно прекратяване на огъня" в Източна Украйна. В отговор Кремъл заяви, че руският и украинският президент са се договорили за стъпки за постигане на мир в Източна Украйна, но между Москва и Киев не е било договаряно прекратяване на огъня, защото Русия не е страна в конфликта.

Вчера, позовавайки се на европейски дипломатически източници, агенция Ройтерс съобщи, че Европейският съюз обсъжда разширяване на забраната за набиране на капитал на европейските пазари, като бъдат включени всички руски държавни компании, а не само банките, както и евентуална забрана руският министър на отбраната Сергей Шойгу да влиза на територията на ЕС.

Други обсъждани мерки са забрана за европейски синдикирани заеми за руски държавни банки и институции. Европейската комисия предлага също така да бъде намален от 90 до 30 дни минималният падеж на облигациите на руски държавни банки, които не могат да бъдат продавани в ЕС, според решението на Брюксел от юли. ЕС ще обсъди и дали да наложи забрана за купуване на руски финансови деривати.

Сред другите идеи, разглеждани във вторник, са забраната за Русия да бъдат изнасяни стоки с двойно предназначение да бъде разширена до всички руски фирми вносители, а не само да се отнася за компаниите от отбранителния сектор, както бе решено с пакета санкции от юли.

Забраната за продажба на напреднали технологии в енергетиката също може да бъде разширена, за да се включат и споразуменията за обслужване, според дипломатическите източници.

Русия може също така вече да не бъде канена на културни, икономически и спортни събития.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа