Страните от ЕС търсят съгласие с евродепутатите по бюджет 2020

Страните от ЕС търсят съгласие с евродепутатите по бюджет 2020

Страните членки на ЕС и Европейският парламент ще се стремят днес да постигнат съгласие по бюджета за 2020 година, като началните им позиции съвсем не са близки, предаде ДПА в петък.

Съветът на ЕС по икономическите и финансовите въпроси заседава, за да подготви преговорите с Европарламента по бюджет 2020.

Очертава се преговорите да бъдат напрегнати. Отделните държави се опитват да ограничат разходите, докато парламентът защитава по-голямото финансиране.

Страните членки се споразумяха помежду си за бюджет от 153,1 милиарда евро (168,7 милиарда долара) за идната година, а законодателите оказват натиск за по-амбициозни разходи - 157 милиарда евро.

Двете страни имат срок до полунощ в понеделник (01:00 часа българско време) да постигнат компромис по бюджета. Ако това не стане, ЕК трябва да представи ново предложение.

"Оптимисти сме, но сме наясно, че това, разбира се, ще бъде предизвикателство", заяви Бетина Хагедорн, държавен секретар в германското министерство на финансите. Позициите все още "са далеч една от друга", каза тя преди разговорите.

Държавите членки са заделили голям дял от бюджета за непредвидени обстоятелства, отчасти за да се защитят от икономическата цена, която трябва да платят, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. Друг подобен случай е Турция, която се нуждае от допълнително финансиране от ЕС, за да се справи с бежанците.

В същото време парламентът иска да бъдат похарчени повече средства за климатичните промени и създаването на работни места, както и за научни изследвания и програми за насърчаване на възможностите за младежите.

Очаква се днешните разговори да продължат до късно вечерта и има вероятност да бъда възобновени в понеделник, ако няма изгледи за постигане на компромис.

По-голяма част от бюджета на ЕС се връща обратно в страните членки, например чрез земеделски субсидии, подкрепа за по-бедни региони или програми за изследвания и образование, припомня ДПА.

При прекомерни съкращения Полша може да наложи вето

Полският депутат в Европейския парламент Яцек Сариуш Волски написа в Туитър (Twitter), че не изключва възможността Варшава да наложи вето върху новия финансов план на ЕС за следващите седем години, ако съкращаването на разходите повлияе прекомерно на страната.

По оценка на полския евродепутат съкращенията могат да достигнат до една четвърт от средствата на европейските фондове.

Съкращенията, предложени от ЕК в седемгодишния бюджет на ЕС засягат най-силно страните от Централна Европа. Освен това има и допълнителни съкращения, които се основават на произволна и политически мотивирана оценка, наречена върховенство на закона. За Полша съкращенията са 23 процента. Това е причина за вето, а бюджетът се нуждае от единодушно одобрение, посочва Сариуш.

Преговорите по бюджета на ЕС задълбочават различията между Изтока и Запада, а също така показват противоречията във Вишеградската група (геополитическо обединение, в което влизат Унгария. Полша, Словакия и Чехия) в ситуация, когато е необходимо единство, твърди Яцек Сариуш Волски.

ЕС приема всяка година годишни бюджети на общността, в които се правят поправки, но корекциите не могат да надвишават съгласуваните параметри на седемгодишния бюджет (сегашният изтича през 2020 година). Тази сложна програма на планиране се обяснява с това, че приходната част на бюджета на ЕС се формира въз основа на вноски от страните от ЕС, които се различават по размер и трябва да бъдат внимателно съгласувани, както на европейско, така и на национално равнище.

Споделяне

Още от Европа