Страните от еврозоната може да получат още време за постигане на бюджетните си цели

Страните от еврозоната може да получат още време, за да постигнат бюджетните цели в рамките на "договор" за провеждане на ефективни реформи, заяви лидерът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия може да играе роля в проверката на това дали промени като разхлабване на правилата на трудовия пазар реално са осъществени в замяна на допълнително време за осъществяване на промени като намаляване на държавния дълг, посочи той.

"Силно бих подкрепил подобен договор", подчерта Дейселблум на семинар на Европейския съюз. "Това би била интересна сделка между германската страна на Европа и италианската страна на Европа", добави той.

Германия отправи искания силно задлъжнелите страни да намалят разходите си, докато италианският премиер Матео Ренци постави акцент върху икономическия растеж за увеличаване на държавните приходи и намаляване на относителната тежест на дълга.

"Сега е подходящият момент за сключване на това споразумение между севера и юга", отбеляза лидерът на Еврогрупата.

Говорителят на Дейселблум уточни, че подобен договор ще бъде предложен само на страна, която вече е намалила бюджетния си дефицит до под 3 процента от БВП.

Споделяне

Още от Европа