Страните от Г-20 ще се борят срещу замърсяването на океаните с пластмаса

Страните от Г-20 ще се борят срещу замърсяването на океаните с пластмаса

Страните от Г-20 се споразумяха да предприемат мерки за намаляването на замърсяването на световния океан с пластмасови отпадъци. На среща на енергийните и екологичните министри на страните от формата в японския град Каруидзава беше договорено да се приеме обща рамка за справяне с проблема. Всяка държава ще полага доброволни усилия за намаляване на замърсяването с пластмаса, предаде Ройтерс.

Сред одобрените мерки са насърчаването на хората и бизнеса да използват по-малко пластмаса в ежедневието си. Освен това държавите ще обменят добри практики и информация, ще насърчават иновациите, включително и в сферата на биоразградимите продукти.

По данни на ООН светът произвежда близо 300 милиона тона пластмасови отпадъци за година. Около 8 милиона тона от тях попадат в световния океан, което е довело до екологичен проблем от глобален мащаб.

Замърсяването на световния океан изисква незабавни действия, тъй като нанася щети на морските екосистеми и потенциално - на здравето на хората, предупредиха участниците в заключителна декларация.

В Каруидзава се обсъждаха и въпроси, засягащи енергийната сигурност и стабилните доставки на горива. "Всички участници се обявиха за обединяване на усилията, насочени към стабилно снабдяване на световната икономика с енергийни суровини", каза на пресконференцията японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Срещата се състоя в рамките на подготовката за лидерския форум на Г-20, насрочен за 28 и 29 юни в Осака.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?