Страните от Персийския залив щели да решат спора си с Катар сами

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че страните от района на Персийския залив могат да решат спора си с Катар без външна намеса, предадоха осведомителните агенции в сряда.

"Ние не сме молили за посредничество, смятаме, че въпросът може да бъде уреден от страните на Съвета за сътрудничество в Персийския залив", каза той в Берлин на съвместна пресконференция с германския пръв дипломат Зигмар Габриел.

По думите му Рияд не е уведомяван официално за никакво разследване в САЩ за хакерска атака срещу катарската телевизия "Ал Джазира". Джубейр добави, че за разследването на ФБР е узнал от медиите и по тази причина не може да изрази официална позиция.

След срещата си със саудитския гост Зигмар Габриел прикани страните от Персийския залив да не допускат по-нататъшно задълбочаване на кризата, защото разногласията ще попречат на борбата срещу "Ислямска държава". Габриел подчерта, че е много важно всички членове на коалицията срещу джихадистката групировка да забранят правителствено или частно финансиране на терористи.

На въпрос за близкоизточната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп германският министър отговори, че неговата страна не подкрепя политиката на "чиста конфронтация" с Иран предаде Ройтерс.

В Берлин Адел ал Джубейр прикани Катар да предприеме "верните стъпки" и да прекрати своята "подкрепа за екстремистки групи" и своята "намеса" в работите на други страни от региона. По думите на саудитския пръв дипломат Катар трябва да стане "съсед и партньор, какъвто сме свикнали да бъде". "Смятаме Катар за братска държава, за наш партньор, но даже в този случай е необходимо да казваме открито, че нещо не е в ред", каза Джубейр.

В понеделник Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн обявиха, че прекратяват всякакви контакти с Катар, като обвиниха емирството, че подкрепя тероризма и Иран. Впоследствие към бойкота се присъединиха други мюсюлмански страни. Катарските власти нарекоха тези действия неоправдани и отхвърлиха обвиненията като безпочвени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?