Страните от Шенген ще могат да възстановяват граничния контрол

Страните от Шенген ще могат да възстановяват граничния контрол
Лидерите на ЕС се споразумяха в петък за създаване на "предпазен механизъм", позволяващ им да възстановяват контрола по външните си шенгенски граници, но само при изключителни обстоятелства. Промените в Шенгенското споразумение за свободно движение бяха договорени, след като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство.

Премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата, заяви, че новите правила няма за попречат на присъединяването ни.

България и Румъния не са споменати в заключителния документ от Европейския съвет в Брюксел. В него не фигурират и термини като корупция и организирана престъпност. Холандия обаче успя да прокара текст, според който страните членки са еднакво отговорни да гарантират, че шенгенските правила се прилагат ефективно, в съответствие с общите стандарти и фундаменталните принципи и норми. Те, според експерти от Съвета, включват върховенството на закона и може да дадат възможност на всяка заинтересована страна да поставя допълнителни условия на България и Румъния, предаде БНР.

Борисов: Новите правила не пречат, а помагат за влизането ни в Шенген

Борисов обаче съобщи, че е бил приет и специален допълнителен протокол, според който тези текстове не засягат присъединяването на България и Румъния.

"След много дебати, но не по тема дали България и Румъния са готови, защото всички отчетоха, че 100 процента сме готови, и България, и Румъния, и че на всички неполитически нива е оценено това, че абсолютно сме покрили критериите, и именно това се записа и в протокола, че всички дебати за по-нататъшното укрепване на границата на шенгенското пространство не касаят България и Румъния. Значи, продължаваме и в съвета септември месец. Вече се надявам дотогава да имаме дата и срок", каза Борисов.

Той изрази очакване до предстоящия през септември Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъдат определени дата и срок за приемането на двете страни в зоната. Премиерът цитира холандския си колега, според когото условията, които предстои да бъдат предложени, дори улесняват София и Букурещ и не са насочени срещу тях. На тях им трябва, когато дебатират в националните парламенти, да знаят, че са защитени границите на Шенген, уточни Борисов.

Нови настоявания България и Румъния да останат отвън заради корупция

EUobserver предаде, че Холандия, подкрепена от други страни, е настояла отново България и Румъния да останат извън Шенген дотогава, докато не се се справят по по-категоричен начин с корупцията и организираната престъпност.

Холандските дипломати са поискали шенгенските критерии да бъдат разширени и те да обхващат корупцията, тъй като по границите всеки път ще възникват проблеми, ако в дадена страна има корупция.

Независимо, че по принцип приемат тази идея, България и Румъния заявиха, че ще считат включването на такива текстове за несправедлив и допълнителен критерий, когато през есента вътрешните министри на ЕС ще решават датата за присъединяването на двете страни към Шенген.

В окончателния текст не се споменава думата корупция, но се предвижда системата на оценка да включва затягане, адаптация и разширяване на критериите.

Според дипломат от една от новите страни членки, целият дебат за обвързването на миграцията с граничния контрол и разширяването на Шенген е "погрешен" и създава бъркотия.

Детайлите в ревизираното Шенгенско споразумение ще бъдат уточнени през есента.

Превенцията срещу миграцията не се отнася за роми от ЕС

Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан "в наистина критична ситуация", когато страна членка вече не е в състояние да се съобразява със задълженията си по Шенгенските правила, при проблеми с превенцията на нелегалната имиграция от граждани от трети страни с негативен ефект върху други държави членки.

Формулировката "граждани на трети страни" (брюкселският жаргон за страни извън ЕС) е включена по искане на новите страни членки, които са настоявали да не остане съмнение, че става дума за техни граждани, по-специално роми.

Разширени пълномощия на Фронтекс

Лидерите от ЕС освен това се договориха за разширяване на пълномощията на агенцията за контрол на външните граница на съюза Фронтекс, която по-конкретно ще може да изпраща офицери за свръзка в определени страни, каза Ван Ромпой.

За разлика от съществуващата шенгенска система, която позволи на Италия и Франция да действат едностранно заради кризата с африканските мигранти тази пролет, бъдещите стъпки ще бъдат взимани по координиран начин.

Европейската комисия ще определя кои ще бъдат извънредните обстоятелства, при които ще се въвежда отново граничният контрол. Самото решение за възобновяване на проверките обаче ще се взима от националните власти, поясни френският президент Никола Саркози.

Сега проверките могат да се възобновяват за период до 30 дни в случай на заплахи за националната сигурност. Тази възможност се използваше по време на срещите на върха и големите спортни прояви, припомня ДПА. Дания обаче предизвика полемика с плановете си да приложи мярката, за да се справи със заплахата от страна на чужди престъпници.

Съгласно планираните промени страните, чиито граници могат да се окажат затворени и проверките по тях възобновени, първо ще получат помощ и средства от Фронтекс.

Председателят на ЕК Жозе Барозу призна, че през последните месеци е имало напрежение относно шенгенския въпрос и че са се появили изкушения за отстъпление от основния принцип на свободата на движение на хората. Той обаче подчерта, че решенията за промени в Шенгенското законодателство не излагат на риск тази свобода.

ЕС трябва да цени този "огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Европейски дипломати твърдят, че Полша и други източноевропейски страни, които са сред новите членове на Шенгенската зона, са оглавили решителната атака срещу онези страни, които са се опитвали да се върнат към старото положение отпреди Шенген, съобщава ДПА.

АП отбелязва, че на фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция, лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа