Страните в ЕС могат да освободят от ДДС Covid-ваксините и тестовете

Съветът на ЕС прие промени в Директивата за общата система за ДДС, която ще позволи на страните членки временно да освободят от косвения данък ваксините срещу Covid-19, тестовете, както и пряко свързаните с това дейности. Мярката ще важи до края на 2022 година.

Днешното решение се отнася само до ваксини срещу коронавируса, разрешени от Европейската комисия или от държавите в ЕС. Решението важи и за изследвания, съобразени с приложимото европейско законодателство.

Понастоящем държавите членки могат да прилагат намалена, но не и нулева ставка на ДДС върху продажбите на ваксини, а за комплектите за тестване не е възможно дори облагането с намалена ставка. Съгласно изменената директива държавите членки ще могат при желание да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване. 

"С днешното споразумение ще гарантираме възможността ваксините срещу коронавирус да бъдат закупувани без ДДС в целия ЕС. Поздравявам всички участници за изключително бързото приемане на новите правила, които ще направят по-достъпни както ваксините, така и комплектите за тестване. Успешното въвеждане на тези ваксини е от решаващо значение, за да може Европа да излезе от сянката на пандемията: то ще бъде приоритет номер едно през следващите месеци", каза Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?