Страните в ЕС ще обменят лични данни на самолетни пътници

Вътрешните министри от съюза обсъждат бъдещето на Шенген

Страните в ЕС ще обменят лични данни на самолетни пътници

Вътрешните министри на страните от ЕС постигнаха съгласие по системата за обмен на лични данни на самолетни пътници (известно като PNR), която би трябвало да улесни борбата с тероризма, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Люксембургският вицепремиер и министър на вътрешната сигурност Етиен Шнайдер, който председателства срещата в Брюксел, изрази гордостта си, че "след толкова години преговори най-сетне бе сключено споразумение".

Споразумението ще позволи на правоохранителните служби на ЕС да получават достъп до информация, която събират авиокомпаниите, като имена, маршрути, дати на пътуване, кредитни карти и координати за връзка.

Тези данни ще се събират за всички полети на територията на ЕС, включително чартърните и ще се съхраняват за срок от шест месеца.

Европейският парламент ще гласува по споразумението следващия месец и вероятно ще го одобри.

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събраха в петък в Брюксел, за да разискват и възможността да удължат до две години възстановяването на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство заради миграционния хаос на външните граници на съюза, предаде Франс прес. Освен това ще бъде обсъден и контролът по външните граници и по-конкретно по границите на Гърция.

Германия и други страни от Шенгенското пространство през последните месеци възстановиха контрола по границите вътре в шенгенската зона, замислена за свободно движение. По силата на шенгенските правила обаче това не може да продължи повече от шест месеца.

Източник от люксембургското председателство на Съвета на ЕС каза, че тъй като максималният период за контрол на вътрешните граници е шест месеца, някои държави няма да могат да извършват такъв контрол след март 2016 г. Затова председателството включи в дневния ред въпроса за удължаване на този срок до две години.

"Не става дума за отменяне на Шенген, както се твърди, това е инициатива с цел да се гарантира, че държавите няма да поискат да напуснат шенгенската зона след март, ако ситуацията с Гърция не се подобри", каза дипломатически източник пред АФП.

При пристигането си за срещата германският вътрешен министър Томас де Мезиер настоя Европейската комисия да предложи нови мерки за защита на външните граници на Евросъюза, които да позволят те да бъдат контролирани от европейски сили, ако националните правителства не се справят със защитата им, предаде Ройтерс.

Особено внимание министрите ще обърнат на трудностите на Гърция да контролира безпрецедентния приток на мигранти, пристигащи през Турция и стремящи се към по-заможните северни страни на Европа. Вчера Атина се обърна за помощ към граничната агенция на ЕС - Фронтекс, след като бе подложена на натиск от други страни от съюза да вземе мерки по въпроса.

Според основополагащите договори за ЕС страните членки имат суверенна отговорност да охраняват своя сектор от външната граница на шенгенската зона. Неспособността на Гърция да се справи с това задължение обаче накара други страни членки да възстановят контрола по вътрешните си шенгенски граници и да призоват за по-колективен подход при защитата на външните.

"Еврокомисията трябва да излезе с предложения, които ща дадат възможност Фронтекс да поеме охраната на външната граница, ако една страна членка не се справя със задължението си да я охранява", каза Де Мезиер пред репортери.

Еврокомисията трябва да направи предложения за нова система за охрана на външните граници на ЕС на 15 декември, съобщи нейна говорителка. Новата структура ще има по-разширени функции по охрана на европейските сухоземни и морски граници.

Германският вътрешен министър отбеляза, че Франция и Германия заедно са излезли с инициатива за укрепване на ролята и възможностите на Фронтекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?