Страните в ЕС ще се уведомяват преди да огласяват терористични заплахи

Страните в ЕС ще се уведомяват преди да огласяват терористични заплахи

Вътрешните министри на ЕС се споразумяха в бъдеще да се уведомяват предварително, преди да огласяват предупреждения за терористични заплахи. Това бе решено след американския сигнал за опасност от акции на крайни ислямистки групировки в столиците на големи европейски държави.

На пресконференцията след края на срещата на министрите в Люксембург белгийското председателство на ЕС обяви, че има решение за подаване на предупреждение в базираното в Брюксел съвместно разузнаване - Съвместния ситуационен център, преди да се обяви национална тревога. Тази мярка се предприема, за да се предотврати ситуация, при която правителствата да научават новината от пресата или "по случайност", предава ЕUobserver.

На форума в четвъртък е присъствала и Джейн Хол Лют, заместник-държавен секретар на САЩ по националната сигурност, която е обяснила, че заплахата е "реална", но е отказала да даде подробности. Комисарят по правосъдие Вивиан Рединг заяви, че сигналът за тревога за терористична заплаха в САЩ не се основава на нови данни за сигурността и не бива да води до промени в начина, по който правителствата в ЕС се отнасят към заплахата от терористични актове.

След американското предупреждение гражданите на страната да избягват пътувания в Западна Европа, телевизия "Фокс" цитира неназовани източници, според които потенциалните цели на терористите били Айфеловата кула в Париж и "Александерплац" в Берлин. Ден по-рано Швеция обяви, че има заплаха.

Великобритания последва САЩ и оповести, че има потенциална заплаха за Франция и Германия. Германия не повиши нивото на заплаха, но по-късно Франция предупреди гражданите си за повишено внимание по отношение на обществения транспорт във Великобритания.

"САЩ са законово задължени да предоставят цялата информация на своите граждани. От друга страна, това доведе до усещане за несигурност в Европа. Ние получихме цялата информация, нашето разузнаване я анализира, някои страни членки повишиха свето ниво на тревога, други не разполагаха с достатъчно данни, за да направят това", каза белгийският вътрешен министър.

Самата психоза около заплахата от атентати е вече победа за Ал Каида

Според експерти, цитирани от агенция Франс прес, оправдана или не, завладялата Европа психоза от ислямистки атентати сама по себе си е вече победа за Ал Каида и джихадистките мрежи. И макар че терористичната заплаха не бива да се подценява, тъй като е реална и постоянна, фактът, че заглавните страници на вестниците и информационните канали по цял свят показват войници в бойно снаряжение да патрулират в подножието на Айфеловата кула, би трябвало да радва основаната от Осама бин Ладен мрежа.

"Цялата тази безплатна реклама е добре дошла за Ал Каида", отбелязва пред АФП Ален Шуе, бивш шеф на службата за разузнаване в областта на сигурността към френското външно разузнаване DGSE.

По повод на единия от предполагаемите източници на сигналите за предстоящи атентати напоследък - разкритията на германски затворник от афганистански произход, държан в американската база Баграм в Афганистан - Шуе казва: "Те дори няма нужда да правят каквото и да било. Стига им да се намери един затворник, който да проговори някъде. . ."

"Не можете да проверите твърденията му и, ако някой сложи граната в кофа за боклук някъде из Европа, той винаги може да каже: Ето, нали ви предупредих", допълва Шуе.

Надеждността на същия източник е поставена под съмнение и от Ричард Барет, ръководител на екипа в ООН за проследяване на дейностите на Ал Каида и талибаните.

Няма много начини да се проверят твърденията на онова момче в Афганистан. Той вероятно казва (на разпитващите го) онова, което те искат да чуят, а то е, че са предотвратили нещо много сериозно", казва той.

"За Ал Каида е манна небесна да види, че подобна история обикаля света", уточнява Барет, бивш шеф на звеното за борба с тероризма в британското външно разузнаване МИ6.

"Те привлякоха вниманието на цял свят, към което се и стремят. Целта им е да всяват ужас, не да убиват. Те не са глупави. Така с малко средства могат да постигнат голям ефект", добавя той.

Според Магнус Рансторп, директор на научно-изследователската дейност в Центъра за изследване на асиметричните заплахи към Шведската военна академия, трябва да се има предвид, че "Ал Каида гледа Си Ен Ен и Ал Джазира и виждат ефекта от всичко това".

Изправяме се пред политизирана и придобила свой собствен живот заплаха

При тази толкова деликатна материя, двамата бивши топ-шпиони предупреждават, че съществуват възможности за манипулиране, които са много и могат да дойдат отвсякъде. Членове на джихадистки мрежи, знаещи че ги подслушват, например, може да говорят открито и да пращат следователите по лъжливи следи. На европейски кандидат-джихадисти на обучение в пакистанските племенни зони може да се дава фалшива разузнавателна информация с надеждата, че ако бъдат заловени при връщането им във Франция или Германия, те ще разкрият ужасяващи планове за нападения. Западни политици може да бъдат изкушени да заложат на картата на страха с предизборни или други мотиви.

"Очевидно е, че тук отчасти има машинации от страна на американските неоконсерватори, които искат да атакуват президента Барак Обама за подхода и действията му към тероризма (твърде неубедителни според тях) в навечерието на частичните избори в САЩ", отбелязва Ален Шуе.

"Тези предупреждения към обществеността би трябвало да са последно средство. Сега ще трябва да се изправим пред политизирана и придобила свой собствен живот заплаха, което е много лошо", смята Магнус Рансторп.

"Ако не се случи нищо, правителствата, отправили предупрежденията, ще трябва да обясняват какво е станало. Умножаването на този род предупреждения никак не са полезни", подчертава той.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?