Страните в ЕС търгуват помежду си три пъти по-малко отколкото щатите в САЩ

Страните в ЕС търгуват помежду си три пъти по-малко отколкото щатите в САЩ
Страните членки на ЕС търгуват помежду си около три пъти по-малко, отколкото отделните щати в САЩ, показва доклад на базирания в Брюксел тинк - танк Bruegel.

Авторът на проучването Джоан Делгадо посочва, че гражданите на 15-те “стари” страни членки на ЕС са склонни да харчат около 86 процента в национални продукти – докато при правилно функциониращ единен европейски пазар това би трябвало да са само 50 процента. Едва 10 на сто от закупените продукти са от техни съседи в ЕС, а само 4% - от трети страни, констатира докладът, цитиран от електронното издание EUobserver.

Подобна е и тенденцията при 10-те новоприети страни в ЕС.

Тази тенденция е по-малко значима в страни, разположени в географския център на “стария” ЕС – като Холандия, Белгия, Австрия и Германия, но е по-силно изразена в държави от периферията на ЕС като Гърция, Италия, Испания и северните страни.

Сред страните, присъединили се през 2004 г., Чехия и Полша са по-малко привързани към национални продукти, отколкото техните западни партньори. Според доклада това отразява засилената интеграция на новите страни към стара Европа.

”Докато големите индустрии са прегърнали възможностите на общия пазар, за да станат по-интернационални, по същество европейците продължават да пазаруват, да инвестират и да работят у дома”, сочи проучването.

Всичко това дава основания за преосмисляне на политиката на единен пазар на ЕС, която би трябвало да бъде пренасочена от фокус към стоките към фокус върху услугите и иновациите.

Делгадо също така посочва, че икономиката на ЕС е много по-фрагментирана от тази на Съединените щати, където търговията между отделните щати е три пъти по-голяма.  

“Единната валута не може да даде резултат без единен пазар”, отбелязва той и добавя, че монетарната политика на еврозоната може да отговори ефективно на нуждите на икономиката на ЕС, ако неговите членове осъществят напредък в интеграцията.

Споделяне

Още от Европа