Страните в ЕС взаимно ще контролират бюджетните си планове

Страните в ЕС взаимно ще контролират бюджетните си планове

Европейските финансови министри се договориха в бъдеще бюджетните планове на отделните страни да бъдат представяни за преглед от Еврокомисията и партньорите от Евросъюза, преди да бъдат окончателно одобрени от националните парламенти.

Министрите са се споразумели още за нови санкции срещу твърде задлъжнелите страни, като ще има възможност за прилагането им, преди дефицитите да са надвишили определената граница от 3%.

Санкциите все още не са уточнени, но те ще се прилагат, когато една страна не вземе предвид предупрежденията на европейските си партньори относно публичните си финанси, както и когато общото ниво на дълга ѝ нараства твърде бързо. Така се обмисля още едно нововъведение в ЕС: освен годишните дефицити, да бъде следен и размерът на общия дълг на европейските страни, който не трябва да надвишава 60% от БВП. По този начин ще има възможност за по-бързо започване на процедури срещу държавите, чийто дефицит не намалява достатъчно бързо.

Великобритания се противопостави на идеята за "превантивни" санкции.

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер предупреди Испания и Португалия за необходимостта да съкратят допълнително разходите си и да предприемат допълнителни реформи за овладяване на бюджетния дефицит.

Междувременно стана ясно, че служителите от държавния сектор в Испания ще стачкуват срещу решението на парламента за орязване на заплатите им с 5 процента. Един от най-влиятелните профсъюзи в страната предупреди миналата седмица, че днешният протест ще е само прелюдия на обща стачка срещу правителствения план за бюджетни икономии и реформи на трудовия пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?