Страните в преход да правят реформите бързо и без МВФ

Икономиката на България и на другите малки страни в преход е изправена пред проблема не дали трябва да се правят реформи , а дали реформите се извършват достатъчно бързо и дали са съпроводени от правилната комбинация от политики. Това коментира американският икономист и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, цитиран от БТА.

Д-р Стиглиц, който е известен с острите си критики към МВФ и Световната банка, повтори тезата си, че правителствата на страните в преход трябва да имат по-голяма независимост от международните финансови институции при взимането на решения.

Малките страни могат по-успешно да преструктурират своите икономики в сравнение с по-големите, твърди професорът. Според него те могат да засилят конкурентоспособността си, като се специализират и покрият определени икономически ниши. Необходимо е още да имат не само добре регулирани банкови системи, но и да изискват от банките да кредитират малките и средните предприятия, допълни още той.

За новите членове на ЕС е много важно да определят колко бързо ще се присъединят към еврозоната, заяви още Стиглиц. Преди въвеждането на еврото имаше опасения, че единната парична политика няма да осигури достатъчно гъвкавост при решаването на проблемите в отделните страни. След въвеждането на единната европейска валута проблемите се усложниха от прекомерното внимание на Европейската централна банка (ЕЦБ) към инфлацията и недостатъчната ѝ чувствителност към проблемите на заетостта и валутните курсове, смята Стиглиц.

ЕЦБ трябва да провежда експанзионистична политика, твърди професорът. Европа трябва да разбере, че САЩ вече не могат сами да стимулират глобалната икономика, каза Стиглиц и обясни, че "американската икономика е достатъчно силна и ще преживее дори и лошото управление на Джордж Буш, но няма да е достатъчно силна, за да остане двигател на световния икономически растеж.".

Джоузеф Стиглиц очаква, че 2005 г. ще бъде по-слаба за американската икономика, отколкото 2004 г., която той определя като сравнително добра. Той прогнозира, че петролните цени ще останат относително високи. Едно от основните предизвикателства за САЩ е как да се справят със силната си задлъжнялост - те продължават да вземат назаем по около 2 млрд. долара дневно. Американският дълг ще окаже въздействие и върху стабилността на международните валутни пазари, смята професорът.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?