Страните в йеменския конфликт се споразумяха за примирие

Страните в йеменския конфликт се споразумяха за примирие

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че след едноседмични преговори страните, участващи в конфликта в Йемен, са постигнали споразумение за примирие в провинция Ходейда и за изтегляне на войските си от спорното пристанище Ходейда на Червено море, предаде Асошиейтед прес.

ООН ще играе ключова роля в контрола на пристанищния град, през който преминава по-голямата част от хуманитарната помощ за Йемен, уточни генералният секретар на организацията, цитиран от Франс прес. Той уточни, че споразумението включва разполагането на неутрални сили и създаването на хуманитарни коридори, добавя Ройтерс.

На заключителната церемония на преговорите в шведския град Римбу Гутериш благодари на делегациите на воюващите страни за това, което определи като важна стъпка и истински напредък към бъдещи преговори за прекратяване на конфликта. "Благодаря ви, че дойдохте тук, за да обсъдите по-добро бъдеще за Йемен", подчерта Гутериш, цитиран от АП. Той добави, че следващият кръг на преговорите е планиран за януари 2019 г., когато ще бъде обсъдено политическо решение на конфликта, отбелязва Ройтерс.

Постигнатото споразумение предвижда изтеглянето на силите на хусите от Ходейда да се състои до 14 дни, предаде телевизия "Скай нюз Арабия".

Британският външен министър Джереми Хънт се срещна днес в Швеция с представители на йеменските бунтовници хуси. Това е първата подобна среща от началото на войната в арабската страна, предаде АФП, като цитира съобщение на британското външно министерство в Туитър.

По време на дискусиите с представители на йеменското правителство и на хусите в кулоарите на мирните преговори Хънт е подчертал, че "всички страни трябва продължат усилията за намиране на политическо решение".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят