"Странна сцена" в Белия дом - надпревара по ласкателства за шефа в стил Северна Корея

Донълд Тръмп по време на срещата в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп председателства в понеделник първото заседание на кабинета си в пълния му състав и заяви, че неговият екип "ще промени Вашингтон", предаде Асошиейтед прес.


Това е първият път, който Тръмп събира ръководителите на всички правителствени служби - близо пет месеца след встъпването си в длъжност. Той използва заседанието, за да похвали администрацията си, а след това изслуша хвалебствия от сътрудниците си.

Тръмп изтъкна, че кабинетът му е "толкова активен, колкото това изобщо е възможно".


След изказването му всеки от членовете на кабинета каза по няколко думи, хвалейки президента и администрацията. Вицепрезидентът Май Пенс заяви, че за него е върховна чест да бъде вицепрезидент, а шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс благодари на Тръмп за "възможността и благословията" да работи за изпълняване на неговия дневен ред.

Министърът на правосъдието Джеф Сешънс, който днес ще бъде разпитван в Сената за срещите си с руския посланик в САЩ, заяви, че работещите в правосъдната система в страната "са ентусиазирани" от идеите на Тръмп. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че световната общност е разбрала, че САЩ "са се завърнали" на международната сцена, предаде Франс прес.

Заседанието бе предавано пряко по телевизия Фокс. Журналист от вестник "Хъфингтън пост" пише, че Тръмп е поканил висшите служители, за да го обсипят с комплименти и че тази "странна сцена" изглеждала като нещо, случващо се в Северна Корея, защото членовете на кабинета се надпреварвали кой да се изкаже по-ласкаво за шефа си.

Лидерът на демократичната опозиция в Сената Чък Шумър се присмя на президента, като пусна пародийно видео, в което провежда подобно заседание с екипа си и сътрудниците му го поздравяват за поредната му "перфектна" поява по телевизията и му правят комплименти за новата прическа.

Тази седмица Тръмп насочва вниманието на обществеността към възможността повече американци да се включат в икономиката, като започнат работа като обучаващи се на занаят, отбелязва Асошиейтед прес. На заседанието президентът заяви, че има "милиони добри работни места, които водят към прекрасна кариера, която не изисква степен след четиригодишно образование".

Тръмп обеща на две седмици да има пресконференция какво прави администрацията за борба срещу "Ислямска държава", но не отговор на въпрос дали има запис от разговорите си с уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?