Странни действия на прокуратурата по делото срещу Славчо Кържев

Нелогични действия на прокуратурата са причинили забавянето на делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, показа проверка на Висшия съдебен съвет. На първото съдебно заседание по казуса Кържев се явил без адвокат, а след това държавното обвинение се отказало и от разпита на свидетели.

Още на второто заседание обаче прокуратурата обяснила, че делото не е изяснено и е поискано неговото отлагане, за да се разпитат свидетели.

Бившият прокурор е обвинен, че от 1 април до 9 юни 2004 г. е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов.

За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лв. и 56 ст.

Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

Кържев се ползва със славата на човек, предизвикал множество брожения в прокуратурата по време на емблематичното управление на предишните главни прокурори Иван Татарчев и Никола Филчев. Отстраняването му безуспешно са искали бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор Иван Петров.

Делото срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов също е било предмет на проверка. Забавянето на този процес е настъпило заради ниската дисциплина на свидетели, които не се явявали на заседания.

Споделяне

Още от България