Странни предмети по килиите в София

Странни предмети по килиите в София

Проверка на прокуратурата в местата за лишаване от свобода в София откри изобилие от предмети, чието място не би трябвало в килиите. При внезапна инспекция в арестите и затворите са намерени мобилни апарати, SIM карти, зарядни устройства, спринцовки, самоделно изработени ножове и отвертки, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Проверката е разпоредена от екипа на главния прокурор Борис Велчев. Докладът от нея ще бъде предаден на ресорния зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.

Пред Mediapool той заяви, че му е било докладвано само за открити мобилни апарати и батерии. Бонгалов не изключи предметите да са внесени от служители на съдебна охрана и надзиратели, но предпочете да отхвърли тази възможност.

“Съмнение към нашите служители винаги ще има. Ние ги подлагаме на достатъчно строг контрол. При последните проверки открихме само, че двама от тях не са си поставили мобилните телефони на определените за това места, но достатъчно далеч от килиите, за да нямат достъп до тях задържаните лица. Ние се радваме, че прокуратурата прави такива проверки. Те са ѝ в правомощията. Същото нещо може да направят омбудсманът и граждански организации”, добави зам.-министърът.

В същото време той съобщи пред Mediapool, че предстои през тази година да бъдат монтирани заглушаващи устройства в сградите на затворите и арестите в София. “Така най-лесно ще се реши въпросът с нерегламентираните разговори”, смята Бонгалов.

През последните две години около надеждността на столичните арести избухнаха редица скандали. Първият бе свързан с излязлата в медиите полицейска версия, че убийството на Иван Тодоров – Доктора е поръчано от задържаните по това време в ареста на Националната следствена служба братя Маргини.

След това избухна скандал около бившия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Валентин Димитров, който според бившия шеф на следствието Ангел Александров е успял да закрие няколко банкови сметки от килията.

В средите на полицията и следствието се говори дори за полуофициални тарифи, с които задържаните могат да си набавят различни облаги като най-котирани са телефонните разговори и внасянето на по-леки наркотици.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?