Странни съвпадения около сделката с "Аджъбадем"

Представителят на турската верига у нас бе арестуван ден преди афиширането на сделката

Представителят на "Аджъбадем" у нас д-р Гюрай Ходжев.

Един от арестуваните при зрелищната полицейска акция във Фонда за лечение на деца е представителят на турската верига болници “Аджъбадем“ у нас д-р Гюрай Ходжев, който в четвъртък бе пуснат заедно с останалите задържани срещу 15 000 лева гаранция. Арестите се случиха само ден преди съобщението, че турският гигант “Аджъбадем“ купува българската болница “Токуда“ и част от “Сити Клиник“, с което става най-мощният играч на българския болничен пазар.

Източници от бранша коментираха пред Mediapool, че това може и да не е случайно съвпадение, а част от сценарий за координирани атаки по сделката, която все още не е окончателно финализирана и сливането чака и одобрението на Комисията за защита на конкуренцията.

Съмненията се засилват и от факта, че в началото на седмицата заявка да се конкурира с турската верига за двете български болници даде председателят на БЧК Христо Григоров в тандем с анонимен български инвеститор и с обяснението, че болниците е по-добре да останат в български ръце.

От съобщение на здравната верига "Интернешънъл Хелткеър Холдинг" (IHH) стана ясно, че “Аджъбадем“ купува 100% от “Токуда“ болница за 65 млн. евро, а 10.97 млн. евро ще бъдат платени за придобиването на 76.5% от “Сити Клиник“. Ангел Ангелов, един от акционерите в “Сити клиник“, казва пред агенция Ройтерс, че "общият размер на сделката е около 250 милиона лева (почти 128 млн евро), защото включва и някои задължения".

Сделката обърква сметки на болничния пазар

Стъпването на мощна структура като “Аджъбадем“ у нас би предизвикало сериозна промяна на българския медицински пазар, като очакванията са пазарният дял и постъпленията на останалите играчи да намалеят. След придобиването и сливането, “Аджъбадем“ създава най-голямата здравна структура в България с 4 лечебни заведения, с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра.

От 47 държави, които пращат свои пациенти в клиниките на веригата IHH в Турция, България е на пето място по брой пациенти, което според запознати сериозно обърква сметките на хора от българския болничен пазар. Една чужда верига също така по-трудно може да бъде подчинена и контролирана от местни интереси отколкото български собственици.

Запознати коментират, че арест на представител на веригата у нас може да предизвика сериозна ответна реакция, особено ако се окаже, че няма достатъчно доказателства за престъпления от негова страна.

Прокуратурата обяви преди ден, че е разкрила три престъпни схеми за източване на Фонда за лечение на деца в чужбина. Първата схема, според прокурор Даниела Попова, е "сключване на неизгодни договори с лице, което е било използвано за посредник с чуждестранна болница. За една година неназованият посредник е получил 250 000 лева". Съмнителното тук било, че заплащането на тези дейности било осчетоводявано като "лечение на деца". От обществения съвет на фонда обясниха, че турската верига болници "Аджъбадем" изрично е изисквала да работи чрез представителството си у нас и именно това е въпросният посредник.

Сега у нас има два офиса на "Аджъбадем" - в София и Пловдив, като Ходжев ръководи офисът в Пловдив. Той е организирал транспорта и настаняването на децата в Турция със собствени линейки и медицинско лице и затова разходът е осчетоводяван като медицински. Това не е в нарушение на правилника на фонда, който има право да плаща транспортни и квартирни разходи по време на престоя в чужбина.

Ако престъпление не бъде доказано, американски, японски, турски, малайзийски акционери в здравната верига "Интернешънъл Хелткеър Холдинг", която притежава “Аджъбадем“ вероятно ще си потърсят правата, че са обвинявани в престъпни схеми, при положение, че турските клиники дават най-ниските цени в сравнени с болниците в Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?