Странният конкурс за изтребителите най-накрая може и да се случи

След като Бойко Борисов "изключи" офертите за втора ръка, фаворитите са ясни – F 16 или "Gripen"

Странният конкурс за изтребителите най-накрая може и да се случи

Най-мащабната сделка от модернизацията на българската армия за покупката на нов тип изтребители има реални шансове да се случи до края на годината, след като бе отлагана по различни причини повече от десетилетие.

"Щом излязат резултатите от комисиите, се надявам веднага да влеземе в преговори за превъоръжаване на Военновъздушните сили. Най-сетне да спрем с тия транспортни вертолети и хеликоптери, все едно сме бакалия и си разкарваме товари, а да купиме изтребители – истински, бойни, нови, с които да може да гарантираме военното си пространство”, заяви премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк, където участва в заседанието на Общото събрание на ООН.

Поръчката ще излезе най-малко 1.8 млрд. лева, които ще се плащат на вноски до 2027 година.

Правителството поиска оферти от седем държави и компании за изтребител, които трябва да пристигнат до 1 октомври.

Кои са фаворитите?

Фаворитите отдавна са ясни. Това са новите шведски изтребители "Gripen" и американските изтребители F 16 – нови или втора ръка.

Само дни преди изтичането на крайния срок за подаване на офертите Бойко Борисов обяви, че страната ни ще закупи нови изтребители, като така на практика "изключи" офертите за машините втора ръка. Военният министър Красимир Каракачанов наскоро също каза, че неговото предпочитание, а и това на Военновъздушните сили, е "да закупим нови самолети, а не втора или трета ръка".

Шведската компания "Gripen" ще може да влезе в бюджета, като един от основните ѝ козове ще бъде възможността да предложи повече от 8 машини за тези пари. Това ще бъде един от критериите, по който ще се избира доставчика. Oсвен това се очаква да предложат и добра програма за индустриално сътрудничество.

Другият голям фаворит, който според източници от правителството, към момента се ползва с известно предимство, е офертата на САЩ и "Lockheed Martin" за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V).

Миналия месец визитата на делегация от военното министерство в САЩ дори предизвика подозрения в президентството, че везните в конкурса за избор на нови изтребители се накланят изкуствено. В сряда обаче стана ясно, че подобна визита ще има и в Швеция.

Голямото предимство на тази оферта е стратегическото партньорство със САЩ, с които и в момента използваме съвместни авиобази на българска територия.

Голямото неизвестно тук обаче са парите. Експерти в бранша имат съмнения, че България ще може да си ги позволи.

Ясно е, че страната ще пробва да получи политическа цена, но не е ясно дали ще успее.

Наскоро Словакия закупи 14 машини F-16V, заедно с логистика, обучение, въоръжение и техническа поддръжка за две години за 1.589 млрд. евро.

Машините втора ръка

Доскоро за фаворит се смяташе и офертата на Израел за втора ръка F 16, но тя явно губи позиции предвид непрекъснатите коментари на правителствено ниво, че идеята е да се закупят нови машини.

Наскоро Хърватска договори с Израел покупката на 12 употребявани изтребители Ф-16C/D за около 420 млн. евро и подобна оферта влиза в българските възможности.

Друга възможност за втора ръка F 16 е офертата на Полша и САЩ, от която се възползва преди няколко години Румъния.

Останалите оферти – за употребявани или нови "Eurofighter", за F/A–18E/F Super Hornet и за "Rafale" - трудно биха отговорили както на заложения бюджет така и на средствата, които ще са необходими за евентуалната им поддръжка и експлоатация.

Напълно възможно е част от тях въобще и да не подадат оферти. Към миналата седмица от Министерството на отбраната признаха, че не всички поканени държави и компании са изпратили предложения.

Някои особености на конкурса

В проекта за изтребителите основната трудност ще бъде да се избира между нови и стари машини, които имат различна цена на придобиване и експлоатация.

В проекта като изискване се залага предлагането на програма за индустриално сътрудничество.

Около включването на подобни програми в проектите обаче има сериозен дебат, тъй като е възможно по един или друг начин те да оскъпят основния продукт или да размият критериите на конкурса.

Заложената възможност държавите и компаниите да предложат по-голям брой самолети също е неясна.

Въпреки всичко - едно на ум

Въпреки уверенията на Борисов и военният министър Красимир Каракачанов, че този път ще се стигне до сделка, не трябва да се изключва напълно възможността това да не се случи.

В тази посока е и системното и методично осигуряване на милиони левове към Русия за поддръжката на старите съветски и несъвместими с НАТО изтребители МиГ 29.

Проектът беше на финалната си фаза и миналата година. Тогава обаче парламентът го върна за доработване с мотива, че в него по формални причини се изключва офертата на Португалия и САЩ за втора ръка F-16 заради това, че не се предлагала опция за разсрочено плащане.

Тогава изборът бе да бъдат закупени нови машини "Gripen".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?