Странстващият фотограф Куделка, заснел Пражката пролет, открива изложба в София

Странстващият фотограф Куделка, заснел Пражката пролет, открива изложба в София

Чехът Йозеф Куделка, заснел Пражката пролет, открива лично на 7 май изложбата си "Изгнания" в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

След множество странствания из Европа Йозеф Куделка получава френско гражданство през 1987 г. и в знак на благодарност към Франция, той дарява 75-те фотографии от серията "Изгнания" на Център "Помпиду" – Национален музей за модерно изкуство/Център за промишлен дизайн. Именно тази ключова за неговото творчество серия от творби представлява настоящата експозиция в СГХГ. Изложените знакови творби са от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век.

Рискувал живота си за да заснеме съветското нашествие в Чехословакия през 1968 г., творец без гражданство, странствал из Европа от 1970 г. до 1987 г., оставил ни убедителни фотодокументи за генезиса и страховете на Европа, той е сред най-видните артисти засвидетелствали, че европейският проект е донесъл мир и просперитет.

Йозеф Куделка няма постоянно местожителство и продължава дейността си в Западна Европа, като следва маршрутите на провежданите ежегодно цигански събори, църковни празници и фолклорни фестивали. Самия той живее като скитник и странства, без контакти с родината си.

Неговото творчество представлява връзка между художествената фотография и фотожурналистиката и илюстрира поетично един живот на скитничество от Ирландия до Италия, от Испания до Полша. Чрез снимките на изоставени или разпилени предмети, образи на бездомни животни и самотни хора, творчеството му поставя въпроса за границите и идентичността. Той хвърля нова светлина върху предизвикателствата и страховете на съвременното европейско общество.

"Куделка е много прецизен автор и много се грижи за неговите творби - иска да бъдат добре представени на публиката. ... В изложбата има една много интересна серия на негови автопортрети. Изложил е и свои оригинални филмови ленти, които също могат да онагледят процеса и начина на работа на самия фотограф. Той не е фотограф по образование, а авиоинженер, но можем да кажем, че Пражката пролет, го превръща в професионален фотограф", коментира пред БНР Аделина Филева - директор на Софийската градска художествена галерия.

Йозеф Куделка е роден в Моравия (Чехословакия) през 1938 г. Започва работа като авиационен инженер, а в края на 1960-те години се посвещава изцяло на фотографията. През 1968 г. заснема съветското нахлуване в Чехословакия. Публикува снимките под псевдоним P.P. (Пражки фотограф) и получава анонимно наградата Робърт Капа за фотографиите си. Четиридесет години по-късно голям брой от фотографиите му, придружени с обяснителни бележки, са публикувани под заглавие "Нашествие Прага 68". Куделка напуска Чехословакия през 1970 г. и живее като лице без гражданство. Получава политическо убежище във Великобритания. Малко след това се присъединява към Магнум Фото. През 1975 г. е публикувано първото издание на книгата му "Цигани" (прегледано и допълнено издание през 2011 г.). Първото издание на Изгнания е публикувано през 1988 г. Впоследствие Куделка публикува 10 панорамни фотографски албума, посветени на връзката между съвременния човек и пейзажа, между които Black Triangle (1994), Chaos (1999), Lime (2012) и Wall (2013). Куделка е излагал творбите си в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA) и в Международния център за фотография в Ню Йорк, в Галерия Хейуърд в Лондон, в Музея Стеделийк в Амстердам и в Пале дьо Токио в Париж. Получава награда Надар (1978 г.), Френски национален Гран При за фотография (1989 г.), Гран При Картие-Бресон (1991 г.), международната награда за фотография на фондация Хаселблад (1992 г.) и Орден за заслуги към Чешката Република (2002 г.). През 2012 г. му е присъдена най-високата степен (Commandeur) на Ордена за изкуство и литература на Френското Министерство на културата. Живее в Париж и Прага.

Експозицията "Изгнания" ще бъде в България до 9 юни.

Споделяне

Още от Общество