Страсбург поиска Европейска финансова полиция

Не е нормално 7 държави от ЕС да действат като данъчни убежища, смята Европарламентът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия трябва незабавно да започне работа по предложение за създаване на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване.

Това е една от препоръките на Европейския парламент в Страсбург, който прие във вторник подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления.

Предложенията, приети с 505 гласа "за", 63 гласа "против" и 87 "въздържал се", бяха подготвени в рамките на една година от Специалната комисия на ЕП относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3). Те обхващат както преглед на координацията между множеството съществуващи органи за борба с финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци, така и установяването на нови органи на ниво ЕС и в световен план.

Първата препоръка на ЕП е създаването на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване. Трябва да се направи и контролен инструмент в ЕС за борба с прането на пари. Парламентът смята също, че е необходимо установяване на междуправителствен данъчен орган в рамките на ООН.

"Има липса на политическа воля в държавите членки за справяне с данъчните измами, избягването на данъци и финансовите престъпления. Седем страни от ЕС (Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Нидерландия) показват характеристики на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране", смята Европарламентът.

Схемите за златни визи и паспорти постепенно трябва да бъдат прекратени, като тези предлагани от Малта и Кипър представляват висок риск за целостта на общия стандарт за предоставяне на информация, смятат евродепутатите.

Те разкритикуваха Дания, Финландия, Ирландия и Швеция заради несъгласието им да се въведе данък върху цифровите услуги на ниво ЕС. Схемата за измами "cum-ex" ясно показва, че многостранните, а не двустранните данъчни споразумения са перспективата за пътя напред, смята парламентът.

Евродепутатите са категорични, че лицата, подаващи сигнали за нередности, а също и разследващите журналисти трябва да бъдат много по-добре защитени. Трябва да се създаде фонд на ЕС за подкрепа на разследващи журналисти, гласува още Европарламентът.

След многобройните скандали, свързани с укриване на данъци през последните пет години ("Люкслийкс", "Досиетата от Панама", "Футбол лийкс" и "Досиетата от рая"), Европейският парламент реши да установи специална Комисия относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3) на 1 март 2018 г.

Приетият днес доклад приключва едногодишния мандат на комисията, в рамките на който се състояха 18 изслушвания по темата, 10 обмена на гледни точни с финансови министри и европейски комисари и 4 мисии за установяване на фактите до САЩ, остров Ман, Естония, Дания и Латвия.

Споделяне

Още от Европа