Страсбург произнесе още две присъди срещу България

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) взе решение по две дела, заведени от двама български граждани срещу България, предаде БТА.

По делото, заведено от 47-годишния Антон Белчев от Пловдив, ЕСПЧ реши единодушно, че в неговия случай е нарушен член 5, алинеи 3 и 5 от Конвенцията за защита правата на човека, както и член 6 алинея 1.

Белчев е обвинен през 1996 г. в подбуждане на банков служител да наруши професионалните си задължения. В жалбата му пред съда се изтъква, че неговото задържане до събиране на нови сведения е продължило 4 месеца и 14 дни, а съдебните процедури са протакани повече от 7 години.

ЕСПЧ реши единодушно, че е нарушено правото на Белчев да бъде изправен своевременно пред съдия или пред длъжностно лице, упълномощено от закона да изпълнява съдебни функции съгласно член 5, алинея 3, както и правото му на обезщетение при нарушения на изискванията на този член (алинея 5).

Освен това съдът постанови, че има нарушение и на член 6 алинея 1, която се отнася до продължителността на съдебната процедура. Съгласно решението на съдиите ищецът трябва да получи компенсация на стойност 2500 евро за нематериални щети и 2000 евро за разноски по делото.

Другото дело е заведено от 41-годишния Николай Томов Хаманов от Пловдив. През 1996 г. Хаманов е обвинен в нарушаване на професионалните си задължения. Мотивите за иска му са същите като на Белчев, като той се позовава на член 5 алинея 3,4 и 5 и член 6 алинея 1 от Конвенцията.

Съдът реши, че българските власти не са успели да представят основателни причини за продължителността на предсъдебното му задържане в нарушение на член 5, алинея 3. Според съдиите освен това има нарушение на член 5, алинея 4, постановяваща, че всеки арестуван или лишен от свобода има право да обжалва законосъобразността на своето задържане в съда, който е задължен в кратък срок да се произнесе.

Съдиите постановиха още, че са престъпени и член 5, алинея 5 и член 6 алинея 1. На ищеца са присъдени 4000 евро за нематериални щети и 2000 евро за разноски.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?