Стратегът на Белия дом напуска Буш

Стратегът на Белия дом напуска Буш

Карл Роув, един от най-влиятелните съветници на президента Джордж Буш, който се смята за човека-мозъчен тръст в Белия дом, съобщи, че ще подаде оставка в края на август. В интервю за "Уол Стрийт джърнъл" Роув каза, че вече е време да се оттегли и че го прави заради семейството си, предаде ББС.

Роув работи с Буш още от момента, когато той се кандидатира за губернатор на щата Тексас през 1993 г.

Като главен стратег на Белия дом, той е смятан за личността, която стои зад изборните победи на Буш през 2000 и 2004 година. Заради успехите и ролята си в администрацията, той е дълбоко уважаван от републиканците и със същата сила ненавиждан от демократите. “Очевидно, това е една голяма загуба за нас. Той е страхотен колега, добър приятел и брилянтен ум. Ще ни липсва много и ще продължи да бъде един от най-големите приятели на президента”, заяви прессекретарят на Белия дом Дана Перино.

Роув често е обвиняван в употреба на подмолни политически тактики. Преди месец Буш използва изключителните си правомощия и не допусна своя съветник да даде показания пред Сената по случай уволнението на 8 федерални прокурори.

Политическият стратег бе разследван от прокуратурата и за разкриването на агента от ЦРУ Валери Плейм, но така и не се достигна до повдигане на обвинения.

Той каза пред "Уол Стрийт Джърнъл", че е искал да напусне Белия дом още през миналата година, но е забавил оттеглянето си, когато демократите са поели контрола на Конгреса.

Роув обясни, че е взел решението си след предупреждение от шефа на администрацията на Белия дом, че желаещите да напуснат президентския екип трябва да го направят до края на август. В противен случай трябва да останат с Буш до края на мандата му през януари 2009 г.

При напускането си Роув прогнозира, че рейтингът на Буш ще се подобри към края на мандата, а ситуацията в Ирак ще тръгне към подобрение. Според него републиканците имат голям шанс да спечелят и следващите президентски избори през 2008 г., защото демократите смятат да издигнат Хилари Клинтън, която има множество слаби места.

Споделяне

Още от Свят