“Стратегът от Мировяне” ще ни води на европейско в Австрия и Швейцария

“Стратегът от Мировяне” ще ни води на европейско в Австрия и Швейцария

Българският треньор на XX в. и носител на орден “Стара планина” Димитър Пенев, популярен като “стратега от Мировяне”, от днес поема националния футболен тим до края на евроквалификациите. Тази отдавна известна новина трябва да бъде официално обявено след понеделнишкото заседание на  Изпълкома на БФС.

"Аз ще бъда национален селекционер”, обяви  Пенев още преди официалното съобщение на футболната централа. Той добави, че ще продължи да работи с настоящия екип на националния отбор, но повече подробности щял да разкрие във вторник.

Понастоящем Пенев е зам.-председател на Надзорния съвет на ЦСКА, а от април 2006 работи като главен мениджър при “червените”.

Уволненият от Иван Славков след европейското първенство през 1996 г. Пенев, извел родния футбол до “незнайни висини” на световното в САЩ две години по-рано, се завръща начело на националния тим, след като т.нар.”модерен ляв” - Христо Стоичков, известен сред немалка част от любителите на футбола у нас като “Кюрда”, заряза отбора в отвратително състояние насред цикъла за Евро’2008.

Само преди няколко дни абдикиралият Стоичков призна, че е употребил “лъвовете”, за да натрупа нужния стаж за работа в чужбина. В характерния си  стил той обяви, че “България нищо не му е дала”, а Пенев станал треньор “покрай нас” (бел. ред. – отбора от 1994 г.). До неотдавна Стоичков заявяваше, че дължи най-много на Кройф и Пенев, но сега, когато води отбор от втора испанска дивизия, пита и си отговаря: “Е,  какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев. Един от многото, които съм имал”.

Между миналата “епоха” на Стоичков и бъдещата на Пенев, националният тим спечели шест точки срещу Беларус под ръководството на Станимир Стоилов,  който бе повикан по спешност, за да ни върне в борбата за Евро’2008, след като “модерният ляв” отиде да “спасява” испанския Селта. Наставникът на шампионите от Левски обаче предпочете да се отдаде на клубната си работа и не удължи договорката си с БФС.

В момента България заема второ място в група G с 15 точки и мач повече от Холандия, която има една по-малко. Първи са румънците със 17 точки. “Стратегът от Мировяне” ще води “лъвовете” в пет квалификационни мача - срещу Холандия, Люксембург, Албания, Румъния и Словения. Той няма право на грешна стъпка, ако иска отборът да отиде на финалите догодина в Австрия и Швейцария.

За някои почитатели на футбола остава открит въпросът доколко адекватен е изборът на БФС, но той тепърва ще получи отговор.     

Програмата

9 септември: Холандия - България
12 септември: България - Люксембург
17 октомври: Албания - България
17 ноември: България - Румъния
21 ноември: Словения - България

Класирането

1. Румъния 7 м. 5 п. 2р. 0 з. 17 т.
2. Българиия 7 м. 4п. 3 р. 0 з. 15 т.
-------------------------------------------
3. Холандия 6 м. 4 п. 2 р. 0 з. 14 т.
4. Албания 7 м. 2 п. 3 р. 2 з. 9 т.
5. Беларус 7 м. 2 п. 1 р. 4 з. 7 т.
6. Словения 7 м. 1 п. 1 р. 5 з. 4 т.
7. Люксембург 7 м. 0 п. 0 р. 7 з. 0 т.

Споделяне

Още от България