Стратегическа визия или стратегическа каша?

Американското издание National Review Online съобщава, че предстоящото подписване на договора за петролопровода Бургас- Александруполис ще нанесе удар на опитите за изработване на обща европейска позиция в отношенията с Русия и подчинява гръцката и българската енергийна инфраструктура на Кремъл, предаде Kafene.net.

Американското интернет издание пише, че гръцкото ръководство е в трудна позиция. Става дума за два свързани проекта: петролопровода Бургас - Александруполис и газопровода Турция - Гърция - Италия (TGI). И в двата случая съществуват възможности за сътрудничество, което ще бъде от полза за европейската енергийна сигурност и разнообразяване на източниците.

След като опасно тесните и претоварени турски проливи не могат да поемат повече трафик от петролни танкери, всички са съгласни, че има нужда от поне още един тръбопровод, който да ги заобикаля. Ето защо, има няколко конкуриращи се предложения за изграждане на черноморски експортни пътища от Украйна, Румъния, България и Турция. От всички тях обаче единствено българският маршрут е подкрепян от Кремъл.

Част от руските тръбопроводи

Бургас-Александруполис е още един руски проект, изграждан не поради търговски, а чисто политически причини. Някои компании бяха притиснати от Русия да подкрепят проекта, въпреки нежеланието им, посочват в статията си за National Review Online Зейно Баран и Димитрис Апокис. Първият е преподавател в Hudson Institute и директор на Центъра за Евроазиатска политика, където работи и съавторът му.

В статията се припомня изявлението на руския зам.-министър на индустрията и енергетиката е координатор на проекта от руска страна Андрей Дементиев: "С “Транснефт” като оператор на този тръбопровод, ние разглеждаме Бургас-Александруполис като част от нашата собствена система от тръбопроводи."

Гърция рискува проекта TGI

За да осигури петрол за тази тръба, Гърция може да се съгласи да приеме участието на руския газов монополист “Газпром” в другия проект - газопровода TGI, което изобщо ще постави под въпрос необходимостта от неруски газов транзит за Европа. TGI е проект, от който печелят и Гърция и Турция, и който ще доставя азербайджански газ до пазарите на ЕС.

Като се имат предвид огромните нужди на Европа от енергийни източници (особено газ) и в светлината на руската енергийна политика към ЕС, базирана на заплахи, достъпът до алтернативни източници на газ е изключително важен. TGI вече напредва значително и до края на годината Азербайджан ще започне да изпраща малки количества от толкова необходимия газ до Гърция. След девет години Азербайджан ще може да изнася една трета от това, което в момента Русия изпраща до Европа. Това ще освободи до голяма степен ЕС от хватката на Москва.

Ако Гърция реши да строи петролопровода Бургас - Александруполис, това ще доведе до обтягане на отношенията с Турция, която предпочита обходния тръбопровод Самсун - Джейхан.

Гърция трябва да мисли стратегически: тя не се нуждае от тръбопровода Бургас- Александруполис, особено по начина, по който той е структуриран, но тя има нужда от газопровода TGI, който зависи от сътрудничеството с Турция.

Както видяхме по-рано в Литва, Полша и на други места, членството в ЕС и НАТО не са достатъчни, за да предпазят една страна от руския натиск. Сега, когато това става отново с ключов член на ЕС и съюзник на НАТО като Гърция, дали трансатлантическият съюз най-после ще каже "стига"?, пита National Review Online.

Украинската газова криза през януари 2006 изведе енергийната сигурност начело в дневния ред на ЕС, като най-после извади европейските страни от апатията, която проявяваха към Русия в продължение на много години. Лидерите на ЕС под ръководството на германския канцлер Ангела Меркел, най-после започнаха да проявяват този нов подход през миналата седмица в Брюксел, когато се договориха да намалят зависимостта от Русия до 2020. Но тези мерки никога няма да бъдат ефикасни, ако дори една-единствена страна може да ги подкопае. Ако Гърция не вземе правилното решение, тя ще предаде на Кремъл ключов елемент от енергийната инфраструктура на ЕС, като превърне стратегическата визия в стратегическа каша, пише National Review Online.

Сериозен успех за руската външна политика

Помощникът на руския президент Владимир Путин Сергей Приходко заяви в сряда, че в Кремъл са много доволни от предстоящото подписване на споразумението за Бургас-Александруполис, предаде БТА.

Това е много сериозен успех за руската външна политика, посочи Приходко.

По думите му Гърция и България "поемат задължение да предоставят възможно най-благоприятен данъчен режим".

Европейската комисия смята проекта за важен, заяви говорителят на ЕК Феран Тараделас, цитиран от РИА Новости. Според Тараделас проектът е добър пример за сътрудничество с Русия в енергийния сектор. Той подчерта, че инвестициите в Бургас-Александруполис ще бъдат частни.

Подписването на споразумението за Бургас –Александруполис ще стане на 15 март в Атина, където ще присъстват руският президент Владимир Путин и българският премиер Сергей Станишев.

Говорителят на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос заяви пред ИТАР-ТАСС, че тази визита на Путин – трета за толкова кратък период от време – е  най-осезаемото  “потвърждение за вървящите по възходяща линия и укрепващи традиционно великолепни руско-гръцки връзки”, предаде БТА.

Водеща позиция на Москва в енергийния пазар на региона

В съобщение за предстоящото подписване агенция ДПА отбелязва, че проектът ще осигури водещата позиция на Москва на енергийния пазар в региона.

Проектът е на стойност 700 млн. евро и се планира да бъде завършен през 2010 г., като намали разходите и времето за пренос на руски петрол от Каспийско море към Европа и САЩ.

Руската държавна петролна компания “Роснефт”, държавният

тръбопроводен оператор “Транснефт” и газовият гигант “Газпром” ще притежават 51 на сто от проекта, а България и Гърция ще контролират по 24,5 процента. България търси възможности да продаде дела си на американската “Шеврон” или на друга компания доставчик на каспийски нефт. Опасенията са, че Русия няма да може да осигури необходимите количества нефт за тръбата.

Бургас-Александруполис ще бъде конкурентен на новия петролопровод Баку-Джейхан на стойност 2 млрд. евро от Азербайджан до Средиземно море, който заобикаля територията на Русия и ще транспортира 400 000 барела дневно от Азербайджан до международните пазари до края на годината, повишавайки  капацитета си до един милион барела дневно през 2008 г., посочва ДПА.

Преди ден американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Матю Брайза заяви в Атина, че доколкото България и Гърция като членки на НАТО “са съгласни, че едно такова сътрудничество, включващо Русия, е в полза на националния им интерес, уважаваме това решение”.

“Знаем, че стратегическите ни интереси в енергетиката и изобщо, са общи и нямаме опасения по въпроса", заяви той. В същото време Бройза посочи: “ЕС има за цел да се разграничи от основния доставчик "Газпром" през следващото десетилетие. Ние подкрепяме това, както и факта, че Гърция е в центъра на това усилие с изграждането на газопровода Турция - Гърция – Италия”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?