Стратегия сваля звезди на разследващите полицаи с мъгляви обещания

Стратегия сваля звезди на разследващите полицаи с мъгляви обещания

Увеличаване на броя на разследващите полицаи и повишаване на възнагражденията им - това са основните мерки, предвидени в стратегията за реформа на правосъдната система в частта, която е посветена на разследването, извършвано от органите на МВР. Стратегията, която се подготвя от началото на годината, бе публикувана в сряда.

Документът, засягащ разследващите полицаи, е изпълнен с добри намерения и не съдържа никаква конкретност. Нито е уточнено откъде ще се вземат пари за увеличаване на възнагражденията, нито има срокове, в които това ще се случи.

Иначе е предвидено осигуряването на адекватен сграден фонд, компютърно и друго оборудване. Разследващите полицаи отдавна са свикнали да ползват собствена техника, за да си вършат работата. Купуват си лаптопи, хартия и тонери за принтери, кламери, гумички за триене и д.р. канцеларски екстри.

Освен тези привилегии е помислено и за изготвянето на мерки за систематично повишаване на квалификацията на разследващите полицаи. Експертизата на бившите дознатели доста пъти е поставяна под съмнение, а сбърканите протоколи за оглед и претърсване, например, често стават причина съдът да не оправдае очакванията на изпълнителната власт в частта за "едни справедливи наказания".

Сред останалите мерки са записани антикорупционни инициативи и съвместни обучения с прокурори.

Мизерните условия на труд и ниските заплати изкараха на няколко пъти полицаите по улиците на София и други областни градове. Протестите стартираха по времето на министър Михаил Миков. Последната стачка бе само преди месец. И предишната, и сегашната власт обаче казват: "Пари няма, и скоро няма да има″. В стратегията обаче пише друго.

Служители на МВР коментираха пред Mediapool, че ако се стигне до радикално увеличение на заплатите на разследващите полицаи, това ще доведе до нарастване на напрежението в системата. Особено при положение, че министърът може с вътрешна заповед да преквалифицира всеки полицай в разследващ, без да е необходимо "привилегированият" да има юридическо образование. Досега склонността на различните подразделения на МВР да си заничат в "паничките" блокираше увеличаването на заплатите за разследващите полицаи.

Споделяне

Още от България