Гърция отново преговаря с кредиторите си

Стратегията на Атина: "Игра на думи"

"Уолстрийт джърнъл": СИРИЗА внесе нова лексика на преговорите

Финансовият министър и премиерът на Гърция - Янис Варуфакис и Алексис Ципрас

Както бе уговорено на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник, в Брюксел вчера започнаха техническите преговори между Гърция и кредиторите ѝ за предвидените реформи. Ако приключат успешно те би трябвало да позволят отпускането на останалите траншове от европейската спасителна помощ.

Преговорите между Атина и нейните кредитори ще се водят на"траншове", те започнаха вчера в Брюксел, приключиха късно снощи, и ще продължат следващата седмица, пише днес гръцкият печат. Междувременно от днес до неделя в Атина ще се водят разговори с участието на технически екипи от експерти на "институциите", наричани от Атина "Брюкселската група", а не "тройка", както досега, допълват вестниците.

Преговорите ще засегнат главно бюджетни и финансови въпроси, както и "лошите банкови" кредити, отбелязали от началото на годината нов значителен ръст от един милиард евро.

В редакционна статия в. "Вима" коментира стартиралите преговори с кредиторите като първа положителна стъпка.

"Игра на думи", нарича обаче в. "Етнос" свършеното досега от новото гръцко правителство.

"Никога досега толкова малко хора не са правили толкова много грешки за толкова малко време. Такава би могла да бъде справедливаята оценка за действията на кабинета на СИРИЗА. Игра на думи", пише вестникът, като подчертава, че е трудно да се разбере стратегията на гръцката страна на преговорите с кредиторите.

Американският в. "Уолстрийт джърнъл" прави опит да подреди в "лексикон" започналите преговори между Атина и нейните кредитори, целящи да бъде постигнато споразумение по реформите, които новото гръцко правителство смята да реализира, за да получи финансова помощ.

Термини като "меморандум" и "тройка" вече са мъртви. За разлика от тях се множат нови думи и евфемизми, пише вестникът, опитвайки се да обясни всички тези думи една по една.

Това, което до преди няколко месеца се знаеше като "лексика", а именно: "преглед на гръцката спасителна програма от страна на тройката", вече е различно. След победата на СИРИЗА на изборите през януари Атина направи огромно усилие, за да открие нови формулировки и за да убеди кредиторите и народа, че преговорите вече са съвсем различни от миналото. Понятия като "меморандум" и "тройка" вече са мъртви, отбелязва "Уолстрийт джърнъл", спирайки се на появилата се нова лексика.

А тя според изданието е следната: Брюкселска група, институции, текущо споразумение, съвет за растеж и развитие на гръцката икономика, гъвкавост, кредитно споразумение, конструктивна неяснота, размяна на данни на място.

Много гърци обаче не са убедени от новите словосъчетания и обвиниха правителството, че "кръщава рибата месо", посочва американското издание.

Гръцкият финансов министър обещава решение, експерти се съмняват

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери днес, че вярва в постигането на споразумение с кредиторите на страната, за да бъдат изпълнени неотложните финансови плащания през пролетта.

В интервю, излъчено по новинарската телевизия Франс 24, Варуфакис уточни, че през март и април Гърция трябва да плати по-големи суми по падежите на дълговете си. Той обаче изрази увереност в постигането на споразумение, което да гарантира, че евентуален недостиг на ликвидни средства няма да попречи на процеса, за който бяха положени толкова много усилия.

Според постигнатото в последния момент споразумение от 20 февруари между Атина и нейните кредитори, програмата за финансиране на Гърция се удължава с четири месеца, до юни, а гръцкото правителство в замяна трябва да представи план за реформи. Тези реформи трябва да бъдат одобрени от кредиторите до края на април, за да може да бъде отпуснат последният транш от жизненоважните за финансовото оцеляване на страната международни кредити на стойност 7 милиарда евро, замразени от лятото.

Американският център за стратегически изследвания Стратфор в свой анализ обаче не изключва вероятността в Гърция да има референдум или страната да стигне отново до предсрочни избори.

"В следващите месеци новото гръцко правителство ще бъде подложено на по-голям натиск. Социологическите проучвания показват, че кабинетът Ципрас остава изключително популярен, но също така от тях се вижда, че гърците желаят страната им да остане в еврозоната, следователно СИРИЗА не може да изпълни и двете неща, без да направи компромиси", прогнозира Стратфор.

Изследване на Харвардския университет, публикувано в електронното издание на Харвард Бизнес Ривю, твърди, чи доброволно оттегляне на Гърция и Кипър от еврозоната би било за предпочитане, ако тези две страни желаят развитие.

"Битките може да са свършили, но войната едва сега започва. Ако 19-те министри от еврозоната очевидно дадоха горещо желаната финансова глътка въздух на Гърция, а тя от своя страна изплати последния от четирите транша от заема на МВФ, в дългосрочен план на хоризонта не се очертава облекчение за нейната проблемна икономика", се казва в изследването.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?