Стратегията на Борис Джонсън: Бързодвижещ се автомобил към тухлена стена

Борис Джонсън

Опитите на британския премиер Борис Джонсън да преговаря с ЕС приличат на бързодвижещ се автомобил, движещ се към тухлена стена. Колкото по-неподвижна изглежда стената, толкова по-бързо Джонсън лети към нея, твърдейки, че не може да завие. Британският премиер смята, че след като както автомобилът, така и стената участват в катастрофата, може да обвини стената, защото е направена от тухли. Затова Джонсън твърди, че Дъблин би бил също толкова отговорен за евентуален Брекзит без сделка, колкото и Лондон. Това са безсмислици", коментира британският вестник "Гардиън" в редакционна статия.

Британските депутати нанесоха в понеделник ново тежко поражение на премиера Борис Джонсън, като отхвърлиха искането му за предсрочни парламентарни избори на 15 октомври. Преди вота ръководителят на правителството каза, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, предвиден за 31 октомври, въпреки че вчера влезе в сила закон, предвиждащ именно това. Този текст задължава премиера да поиска от ЕС отлагане, ако не постигне споразумение за излизане до 19 октомври.

Вчерашното заседание в Камарата на общините бе последното преди спирането на работата на парламента за пет седмици по решение на Джонсън. То ще бъде запомнено и с изненадващото съобщение на председателя на камарата Джон Бъркоу, че ще подаде оставка след 10 години на поста.

В понеделник Борис Джонсън се срещна с ирландският премиер Лио Варадкар и обяви, че "твърд" Брекзит ще е провал, но той няма да е само негов.

"Гардиън" припомня, че консервативното правителство на Тереза Мей договори с Брюксел споразумението за излизане от ЕС. Провалът на Мей може да се дължи на лични слабости, но вина носят и Консервативната партия, и привържениците на твърдата линия, отказали да смекчат "твърдия" Брекзит, който те предпочитат.

Стратегията на Джонсън е да се възползва от тази непоклатимост както в международен, така и във вътрешен план. Тя обаче се оказа огромна грешка. Вместо да сложи край на вътрешното разделение в партията си, премиерът го увеличи.

Опитът му да се възползва от момента и да свика предсрочни избори беше осуетен от една обединена опозиция. А благодарение на парламента обещанието му да напусне ЕС на 31 октомври, "каквото и да се случи", вече не е законосъобразен вариант.

Основният проблем с Брекзита без споразумение е, че той се представя като вариант, предлагащ сигурност чрез рязко скъсване със съюза.

Ирландският премиер Лио Варадкар обаче даде да се разбере, че това изобщо не е вярно. Едновременно с икономическия и законов хаос, дължащ се на напускането без споразумение, Брюксел и Лондон ще трябва да се върнат към трите проблема, уредени от сегашното споразумение - финансовите компенсации, правата на гражданите и въпроса за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

И те ще трябва да бъдат решени по начин, приемлив за 27 европейски столици.

Варадкар намекна още, че ако Джонсън смята, че може води предизборна кампания, обвинявайки непоклатимия ЕС за Брекзита без споразумение, няма да има приятелски преговори за изработване на споразумение за свободна търговия, каквото Джонсън иска.

Пресконференцията в Дъблин е предупреждение, че разделението между ЕС и Великобритания може да стане постоянен конфликт в сърцето на Запада, подчертава в. "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа