Стратегията на Пентагона за Ирак се проваля, смятат експерти

Ключовият елемент от американската стратегия в Ирак, обучението на иракските сили за сигурност, се осъществява твърде бавно, сочи експертен доклад на американския Център за стратегически и международни изследвания, предаде ББС.

Иракчаните няма да са в състояние да поемат най- наложителните задачи по опазване сигурността до края на 2005 или началото на 2006 година.

Автор на доклада е влиятелният военен анализатор Антъни Кордсмън, бивш служител на Пентагона.

Според много експерти Пентагонът няма ефективна стратегия за справяне с нестабилността в Ирак.

Администрацията на Буш отчита, че насилието в страната ескалира и че положението може да стане още по-тежко преди планираните за януари избори.

Представителите на Пентагона смятат, че въпреки същественото забавяне при формирането и подготовката на новите сили за сигурност в Ирак, основната част от територията на страната ще бъде под техен контрол до края на годината.

Според източници от Пентагона трябва да се прилага комбиниран подход към районите на насилие в Ирак, в зависимост от местните обстоятелства и различните територии.

Така на едни места се водят политически преговори, на други се провеждат въздушни удари и други военни операции, а на трети места се изчаква, за да бъдат подготвени иракските сили за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?