Стратегията на Тереза Мей за Брекзит се натъква на все повече пречки

Стратегията на Тереза Мей за Брекзит се натъква на все повече пречки

Стратегията на британската премиерка Тереза Мей за излизането на Великобритания от Европейския съюз се натъква на сериозни пречки, единодушни са голяма част от британските медии.

Електронното издание "Индипендънт" се спира на предстоящото разглеждане от Върховния съд на въпроса дали тя трябва да иска съгласие от парламента за задействане на процедурата за Брекзита, след като Висшият съд на Лондон вече отсъди, че тя е задължена да направи това. Мей, както е известно, е на обратната позиция и дори обяви, че ще задейства процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор до края на март. Сега тя обжалва решението на лондонския съд.

"Индипендънт" обаче цитира влиятелния британски юридически експерт проф. Майкъл Зандър, според когото премиерката ще загуби обжалването. Той предрича, че Върховният съд, който ще заседава в пълния си състав от 11 души през декември, ще отхвърли категорично с 11 на нула нейното възражение и ще потвърди решението на лондонския съд, което също бе взето единодушно. Решението се очаква в началото на януари.

Това ще постави правителството в крайно трудна ситуация. Проф. Зандър смята, че то веднага ще внесе съвсем кратък - само три реда, законопроект в долната камара, като се опита да го прекара без дискусии, за да се опита да спази обявения 2-годишен график за Брекзита. Според плановете на Мей преговорите за развода с ЕС трябва да приключат през пролетта на 2019 г. Не е ясно обаче дали парламентът ще приеме този подход на правителството.

Нещо повече, Върховният съд може да разреши на автономните правителства на Шотландия и Уелс да заведат собствени дело за правото да имат думата по процеса на Брекзита. Това поражда възможност - макар и доста слаба - Върховният съд да разреши на парламента на Шотландия да получи право на вето върху всяко решение относно чл. 50 и по стратегията на британското правителство за Брекзита. Това, отбелязва "Индипендънт", би хвърлило страната в дълбока конституционна криза, която рискува напълно да провали стратегията на премиерката за излизане от ЕС.

Освен това Върховният съд може дори да реши, че задействането на чл. 50, а следователно и самата процедура за излизане от ЕК, може да бъде спряна от парламента на по-късен етап, ако той реши това. Ето защо някои консервативни депутати призовават премиерката да признае поражение в съда и веднага да се обърне към парламента за разрешение да действа относно Брекзита възможно най-бързо, без да рискува да се окаже пред нови пречки.

Британските вестници оживено дискутират и засечката в надеждите на правителството да постигне предварително споразумение с ЕС относно статута на 3,3 млн. граждани на ЕС, живеещи и работещи във Великобритания, и съответно на 1,2 млн. британци, работещи в страните от ЕС.

Тереза Мей, както е известно, се надяваше въпросът да бъде разрешен позитивно и реципрочно, като се гарантират правата на едните и на другите още преди да са започнали преговорите за развода с ЕС.

Но и тук надеждите на премиерката се оказаха попарени, пише "Файненшъл таймс".

Германската канцлерка Ангела Меркел лично е заявила на Мей, че не може да има частични споразумения, преди Великобритания за започне формални преговори за излизане от ЕС догодина. Същото становище е изразил и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Техните становища отразяват втвърдяване на тона в Европа към Великобритания и решимост да се действа в единен фронт в преговорите с Лондон, отбелязва вестникът. Както е известно, Мей се надяваше на т.нар. "мек Брекзит", като разчиташе и на възможност да се договаря поотделно по различни проблеми със страните членки на ЕС.

На този проблем е посветена и редакционна статия на лондонския "Дейли телеграф", известен с антиевропейските си позиции. Вестникът негодува, че Меркел и Туск институционализират проблема за жителите на ЕС във Великобритания и за британските граждани в ЕС, като поставят решаването му в ръцете на Европейската комисия, с което лишават Лондон от възможността да води сепаративни преговори с отделните страни членки и така да разбива единния фронт на ЕС. Цитират се евроскептични британски депутати, според които Меркел и Туск "си играят със съдбите на обикновени хора заради политически интереси".

Според вестника германската канцлерка е отхвърлила това предварително споразумение, защото се опасява, че то би засилило преговорните позиции на Великобритания, когато започнат същинските преговори за Брекзита.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа