Стратегията на Тръмп за сигурността предлага твърдо виждане за глобално съперничество

Доналд Тръмп

Виждането на президента Доналд Тръмп за "Америка на първо място" е твърд мироглед, според който съперниците се борят помежду си за надмощие или влияние и който не изпитва особени симпатии към съюзите, договорите и други международни споразумения, освен ако те не облагодетелстват пряко Съединените щати, тяхната промишленост и работници.

Доктрината на Тръмп, която трябва да бъде представена следващата седмица, когато той обяви своята Стратегия за национална сигурност (СНС), твърди, че националните държави са в постоянно съперничество и САЩ трябва да се борят на всички фронтове, за да защитават и бранят суверенитета си в еднаква степен от приятели и врагове.

Правителството често казва, че "Америка на първо място" не означава "Америка сама", но СНС, която трябва да бъде представена от Тръмп в понеделник, ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати отстояват своите позиции, дори това да означава да действат едностранно или да отблъснат другите по въпроси като търговията, климатичните промени и имиграцията, заявиха източници, запознати със стратегията.

Ако бъде напълно приложена, стратегията може да представлява значителна промяна в сравнение с традиционния подход към световните въпроси, възприеман след Студената война от правителствата и на двете политически партии през последните три десетилетия. С малки изключения тези правителства се придържаха или се стремяха да се придържат към многостранно сътрудничество и ангажираност.

Въпреки че стратегията на Тръмп носи риск от възможна изолация, нейните основни елементи не будят изненада. Асошиейтед прес разгледа откъси от късна чернова на документа, състоящ се от почти 70 страници, и разговаря с двама източници, запознати с него. Стратегията е извлечена главно от теми, които Тръмп е описвал в свои речи, и се основава на четири стълба: защита на родината, стимулиране на американското благоденствие, насърчаване на мира чрез сила и укрепване на американското водачество.

Тя се корени в убеждението на Тръмп, че съперничеството, а не сътрудничеството, определя сегашната среда в света, казаха източниците. В откъс от стратегията, разгледан от Асошиейтед прес, се подчертава, че Америка често се е борила, за да защитава своите интереси.

"Постиженията и позицията на Америка в света не бяха нито неизбежни, нито случайни", се казва в черновата. "В много случаи американците е трябвало да си съперничат с противникови сили, за да запазят и отстояват своята сигурност, благоденствие и принципите, които ценят."

Съветникът по националната сигурност Х. Р. Макмастър очерта четирите стълба на стратегията в реч по-рано тази седмица, в която заяви, че "геополитиката се завръща и то с отмъщение".

Той каза, че новата стратегия, която е първа за правителството на Тръмп, ще определи заплахите за Съединените щати и техните интереси от "ревизионистични сили" като Русия и Китай, "проблемни режими" като Иран и Северна Корея и недържавни субекти като терористични групировки и престъпни организации. По този въпрос стратегията не е по-различна от тези на предишните правителства.

Но източниците, които разкриха подробности за прегледа на Макмастър при условие да останат анонимни, защото не бяха упълномощени да говорят публично за речта на Тръмп преди нейното произнасяне, казаха, че в нея ще бъде подчертано, че икономическата сигурност на САЩ е национална сигурност и че икономическата сигурност трябва да бъде гарантирана с военна мощ. И казаха, че в нея ще бъде изтъкнато, че САЩ са заинтересовани само от отношения с други страни, включително съюзи като НАТО, които са справедливи и реципрочни.

Освен това в стратегията ще бъде заявено, че поддържането на конкурентноспособност и успешното защитаване на суверенитета на САЩ започва със защита на границите на Америка и контролиране на това кой може да преминава през тях.

"Засилването на контрола върху нашите граници и имиграционна система е от основно значение за националната сигурност, икономическото благоденствие и върховенството на закона", се казва в черновата. "Терористите, наркотрафикантите и престъпните организации използват пропускливите граници и заплашват сигурността и обществената безопасност на САЩ. Тези субекти бързо се приспособяват, за да превъзхождат нашата отбрана.

Съединените щати потвърждават суверенното си право да определят кой да влиза в страната и при какви условия."

В ранната чернова на стратегията се изказваше съжаление, че Америка се е поставила в неизгодно положение, участвайки в многонационални споразумения като тези, които са насочени към борба с климатичните промени, и въвеждайки вътрешни политики за тяхното прилагане. В тази чернова се омаловажаваше опасността за националната сигурност от климатичните промени и се изтъкваше цената за икономиката на САЩ от екологични и други регулации, насочени към тяхното смекчаване.

За момента не беше ясно дали текстът за климатичните промени ще присъства в окончателния вариант на стратегията.

Източниците казаха, че в документа ще бъдат определени хищници и ще бъда обещано, че САЩ ще се отнасят към тях като такива.

Китай например ще бъде смъмрен за предполагаемо манипулиране на основания на правила международен икономически ред в своя полза, а Русия - за кампании за подкопаване на демократичните процеси в бивши съветски републики, Европа и САЩ.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?