Стратегията за детето е замразена по нареждане на премиера

Стратегията за детето е замразена по нареждане на премиера

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото, съобщиха от социалното министерство.

В стратегията е заложена пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и въвеждане на ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани. Предвижа се и повече спорт в училище, кариерно ориентиране, сексуално образование, повишаване на здравната култура, участие на децата и родителите в образователния процес.

През февруари Светият Синод първо видя в това ограничаване на правата на родителите при избора на методи за възпитание на децата, включително и с "допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение“. Това предизвика силна обществена реакция, а няколко дни по-късно Синодът обяви, че позицията е недогледана и я свали от сайта си

В началото на седмицата родители с малки деца се обявиха срещу документа, който според тях дава само права, но не и задължения на детето. Освен това поставял родителя в положение на виновен по подразбиране.

"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки", се казва в съобщението на социалното министерство, с което обявяват "замразяването" на стратегията.

Оттам посочват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им и най-добрата среда за детето е неговото семейство. "За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", посочват още от министерството.

Срещу стратегията за детето се обяви и едни от коалиционните партньори във властта – ВМРО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България