"Стратфор": Русия губи терен на Балканите

"Стратфор": Русия губи терен на Балканите

Спирането на проекта "Южен поток" и кризата на рублата са два важни елемента, които намаляват влиянието на Русия в България и Сърбия. Това е заключението на анализ на агенция "Стратфор", който говори за намаляване на руските инвестиции и зависимостта на двете страни от Русия в предстоящия период, пише румънският в. "Журналул национал", цитиран от БТА.

Анализаторите на "Стратфор" базират прогнозите си на данните за финансово-търговските потоци към зоната на Балканите, които сочат спад на икономическите отношения на България и Сърбия с Русия в сравнение с тези с Европейския съюз.

Понижаването на цената на петрола и икономическите санкции доведоха до спад на силата на рублата с 40 на сто от началото на 2014 г. и двете балкански страни с традиционно силни връзки с Русия ще имат трудности при прибягването до финансови и търговски кредити от един пазар, който беше благосклонен към тях, прогнозира "Стратфор".

Прекъсването на проекта "Южен поток" отнема и способността на Русия да предложи работни места и да влияе върху решенията в двете страни, които остават все пак зависими от снабдяването с енергийни ресурси от руския пазар, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят